VÅRDA SKÅNE. Den här veckan har den politiska aktiviteten inom Region Skåne kommit igång igen efter jul- och nyårshelgerna. Nytt för i år är en beredning för e-hälsofrågor, efter att bland annat Simon Röstin (M) och Carl Johan Sonesson (M) lämnat in en motion till regionfullmäktige om att ge ett politiskt organ ett tydligt mandat att driva e-hälsofrågor. Simon Röstin är vice ordförande i den nya beredningen.

Simon Röstin.

– Jag tycker att det är riktigt roligt att vi äntligen får möjlighet från politikens sida att visa ett ledarskap i frågor kring digitalisering och e-hälsa. Jag hoppas att vi, när vi gör ett bokslut för 2017 kan se att beredningen redan börjat göra skillnad för våra anställda och våra medborgare. Jag är mycket spänd på att se vad alla i beredningen ska kunna producera, speciellt med tanke på den samsyn vi har om att det är hög tid att prioritera och satsa mycket mer på området, säger Simon Röstin.

Allians för Skåne har drivit igenom flera beslut inom digitalisering och e-hälsa tidigare, men det har alltid handlat om att idogt knuffa Styret (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) framåt.

Niels Paarup-Petersen.

Centerpartiets ledamot i den nya beredningen heter Niels Paarup-Petersen, och han är också en av dem som inom Allians för Skåne kämpat för att snabba på digitaliseringen inom vården, bland annat genom sitt uppdrag som ledamot i sjukvårdsnämnden för Skånes universitetssjukvård.

Övriga ledamöter i e-hälsoberedningen från Allians för Skåne är Mikael Shubeli (L) och Carl-Axel Johansson (KD).

Johan Folin