DEBATT. Under nyårshelgen står inte bara maten utan även drycken i fokus. En god öl till maten och ett glas champagne till nyårsslaget är någonting som många vill njuta av och som skänker guldkant.

Här i Skåne har vi en högklassig produktion av både öl, vin och cider och det har utvecklat matlandet Skåne till att i dag vara mat och dryckeslandet Skåne. Tack vare att de närproducerade råvarorna och det högklassiga hantverket håller en så hög kvalitet är vi i Centerpartiet i Region Skåne övertygade om att med sådana förutsättningar kan Skåne bli en stark och europeiskt konkurrenskraftig dryckesregion. Men då måste både regelkrånglet och den onödiga byråkratin lättas upp så så att fler företag kan utvecklas och växa, besöksnäringen frodas och fler viktiga jobb skapas.

Den skånska dryckessektorn är i dag en faktor att räkna med och därför vill kommer vi också att fortsätta att driva frågan om att göra Skåne till ett pilotlän för gårdsförsäljning. För en vinproducent skulle det innebära nya och förbättrade affärsmöjligheter och för Skåne i stort skulle det innebära en ny besöksnäringsgren och möjligheten för fler att få njuta av närproducerade produkter utan att behöva lägga en särskild beställning via Systembolaget.

Skåne är i dag en dryckesregion med framtiden för sig och detta kommer Centerpartiet i Region Skåne att fortsätta att stötta – även efter nyårsafton.

Kristina Yngwe (C) riksdagsledamot
Birte Sandberg (C) gruppledare, Region Skåne