KRÖNIKA. Så är julhelgen snart här, en av våra absolut största högtider. Högtider finns i alla världens kulturer och verkar ha funnits även i de kulturer som inte längre finns. En högtid bryter upp de vardagliga sysslorna för att någonting skall firas. I vårt fall Jesu födelse. Egentligen. Fast mest kanske vi firar familjen, gemenskap och julen själv med alla sina traditioner.

Den är lite magisk, den där känslan av högtidlighet. Man klär på sig finare kläder än vanligt, beter sig lite mer värdigt och det ligger något oförklarligt i luften. Det görs en liten extra ansträngning för att markera att allt inte är som vanligt. Man lövar och blomsterdekorerar kyrkan inför ett sommarbröllop. Man plockar fram det bästa porslinet och silverbesticken till påskmiddagen. Midsommarstången kläs och reses. Och så advents- och julpyntar man hela huset.

Även om de svenska husen fortfarande pyntas och skinkan äts så är modernitet väldigt mycket i ropet. Det ska tänkas rationellt, sekulärt, avskalat och nyktert. I rak motsats till hur människan alltid levt – med den där högtidliga mystiken. Allt är ju ändå bara sociala konstruktioner som vi kan dekonstruera i huvudet. Det sätts en ära i att vara lite ”cool” och inte ta högtid och andakt för mycket på allvar.

Det är nog inte så noga med att klä upp sig om man skulle få för sig att gå till kyrkan i december för att sjunga de där traditionella gamla sångerna. Högtidlighet är bara fånigt och tillgjort. Det ligger inte alls något i luften, det är samma luft som en vanlig måndag. Julpyntet är minimalistiskt och härligt modernt, nästan lite avant-garde, för att visa att man minsann är rationell och inte en sådan där fånig romantiker.

Men de sociala konstruktionerna gör inte människan fånig – tvärtom. De gör henne mänsklig. Hon måste inte uppfinna hjulet, sig själv och hela världen i varje generation. Människan står på axlarna av mängder av generationer som gått före henne. Och dessa generationer har skickat med henne mängder av goda ting. Den antika filosofin, den klassiska musiken, upplysningstänkarna, den impressionistiska konsten, den moderna medicinen och Elvis Presley. Och så högtiderna. Julen.

En jul som förändrats och utvecklats genom nya idéer och influenser. Men den har inte dekonstruerats och avsakraliserats. Högtiden och högtidligheten har fortlevt, men ändrat vissa uttryckssätt. Om högtiderna inte ska vara högtider, ja då blir de ju bara vardag. Och ingen mänsklig kultur har orkat leva med bara vardag. Hur romantiskt, omodernt och fånigt det än verkar.

Vi som lever i dag kanske borde bli duktigare på att ta emot julklappar även från de som inte längre finns bland oss. Vi bör nog glömma det där opålitliga förnuftet ibland och med glädje leva ut alla sociala konstruktioner. Ta på dig fina kläder på julafton, ha en riktigt traditionell jul och känn den högtidliga stämningen i luften som inte riktigt går att ta på. Känn hur det är att vara människa.

God jul och gott nytt år!

Adam Davidsson (KD)