backman620border

KRÖNIKA. Det var en gång en skånsk kommun med en vårdcentral. Den var privatägd men med ”ensamrätt” att vårda. I många år styrde denna vårdcentral utan någon konkurrens, telefontiderna ökade, kritiken mot vårdcentralen växte och allt fler började söka sig till vårdcentraler i andra kommuner. Så en dag valde en läkare att starta eget i samma skånska kommun. Det ledde till en sundare konkurrens om patienterna, snabbare vård, extra förmåner och en ambition att vilja behålla sina ”kunder”.

Oavsett huvudman, om det är Region Skåne eller privatägt så är det oerhört viktigt att vi har valmöjligheter. Det som passar mig är kanske helt fel för dig. Det blir aldrig bra när det finns en ensam aktör på en arena. I dag har de här två vårdcentralerna olika profiler och arbetar på en mängd olika sätt. Du och jag har också en större möjlighet att få bästa möjliga vård. Inte för att den ena är bättre på att vårda än den andre utan för att vi har möjligheten att byta om vi är missnöjda.

Nu vill Ilmar Reepalu med sin Välfärdsutredning begränsa dina och mina möjligheter att faktiskt få välja vilken vårdcentral som är bäst för dig och mig. Ett vinsttak på 7 procent kommer att slå ut de små företagen, som läkaren i min kommun som startade eget. I en redan tuff bransch ska nu möjligheten att växa och utvecklas minskas drastiskt för en privat liten vårdcentral med fantastisk service.

I Reepalus Välfärdssverige är det okej att Region Skåne lägger ofantliga summor på förvaltning, politisk organisation och hyrpersonal. Det verkar vara bättre enligt Reepalu att Region Skåne hyr in läkare till sina egna vårdcentraler till en månadskostnad av 190 000 kr/per läkare. I stället för att en läkare ges möjlighet att starta en egen vårdcentral, utveckla sin verksamhet och så småningom kunna plocka ut en vinst. Jag är övertygad om att läkare som startar en vårdcentral inte tar ut en lön plus vinst som är i närheten av vad hyrpersonal kostar regionen.

De stora multinationella välfärdsföretagen finns i en mängd olika branscher och kommer inte att slåss ut av ett vinsttak, men det gör de små vårdcentralerna, de små företagen. Och vilka förlorar på detta? Jo, du och jag! Vi som vill ha möjligheten att välja den bästa vården. Reepalu hävdar att Välfärdsutredningen ska skapa en större ordning och reda i välfärden. Att Region Skåne som ensam aktör inom vården i vår region skulle skapa mer ordning och reda känns ganska bisarrt. En aktör som idag vårdslöst slösar med våra skattepengar ska stå utan konkurrens och vi, du och jag, får finna oss i en enda möjlighet till vård. Jag önskar att Reepalus Välfärdsutredning såg över hur regioner och landsting borde hantera våra skattepengar på ett mer ansvarsfullt sätt.

Det finns partier som vill styra med parollen ”Här finns bara EN väg, den enda vägen och det är vår väg”. I ett liberalt Skåne finns det ”flera olika vägar och du har möjligheten att välja och du ges möjlighet att få ändra dig och välja om”.  Vilket Skåne vill du bo i?

Susanne Bäckman (L)