SATIR. Demokrati är inte lätt. Det räcker minsann inte bara med att tro och tycka, förlåt: ta reda på fakta och komma med välunderbyggda beslut, ska det ju vara. Det ska planeras, taktiseras och trianguleras också. Fråga bara alla partistrateger. Eller politiska journalister: Spelteorier är både kul och klickvärda. Vadå skattetryck, socio-ekonomiska faktorer och innovationsstrategier?

Vem som tar vem har ju alltid intresserat och är oerhört mycket roligare att spekulera kring. Du och jag, han och hon, hen och den; kan det vara ett gott parti?

Och så handlar det ju om makt. Inte konstigt att opinionsinstituten säljer sina undersökningar om vad folk tycker som smör försvinner i solsken.

På regionstyrelsens sammanträde i veckan dividerades det åter om det viktiga demokratiarbetet i Region Skåne, har jag fått höra. Inte nog med att regionen i förvaltningsform organiserar pratstunder IRL – det är skånska för ”i rektiga livet” – mellan politiker, tjänstemän och skåningarna i övrigt, det görs opinionsmätningar också. Skåneenkät för 300 000 kronor och Skånepanel för 380 000 kronor. Om året. Sedan 2013 har det ställts intrikata frågor om allt från vad skåningarna tycker om att cykla som vad det finns att se på teater.

Det är naturligtvis viktiga saker. Själv cyklade jag in i en häck häromdagen. Det var inte kul. Det var granntantens. Hon tyckte inte heller att det var kul. Det skulle jag ha svarat i en sådan där flashig webbenkät. Frågan är bara vad regionpolitikerna hade gjort åt det. Satt upp skydd? Utarbetat en strategi? Lagt fram en handlingsplan mot oönskade bakhåll?

Dr Trotz

Dr Trotz

Cykelstrategier vet jag att det finns. De innehåller säkert en rad klokheter. ”Om man slutar cykla så ramlar man”, och sånt. Det är ju också viktigt. Den eviga rörelsen framåt är en gemensam vision för de flesta partier, utom möjligen för Sverigedemokraterna som hellre rör sig bakåt. Och Vänsterpartiet förstås, som sedan Murens fall fortfarande är osäkra på om det är Moskva eller Peking som är slutmålet.

Man borde fråga om väsentliga saker, som: Var sitter egentligen den där controlaltdelete-knappen? Det har det tydligen tillsatts en parlamentarisk e-beredning för att reda ut.

680 000 kronor om året på enkäter och paneler? Varför lägga så mycket riksdaler på åsiktsnotering? Mot en konjak och fyra cigarrer svarar jag gladeligen på alla frågor. Om häckar och cykelturer till operan.

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar från och till den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz