SATIR. Det är budgettider i Region Skåne. Det räknas. Och divideras. Några verkar få ihop det bättre än andra. Andra får inte ihop det alls.

När jag en dag i veckan oförhappandes befann mig i Allianskorridoren i Rådhus Skåne låg det mest förvåning i luften över att Styret inte kommer överens med sig själv, utan lägger fram två budgetar: Alternativ A som i ”Allt åt alla, men mest åt oss” och Alternativ B som i ”Bara vi får sitta kvar vid makten”.

De fyra allianspartierna å sin sida gläds och prisar i stället systemet (!) för att intäkterna vida överstiger det för budgetar i Region Skåne reguljära. Hela 1,6 miljarder kronor mer rinner nästa år in i skattkistan utan att regionpolitikerna behöver klämma ur skåningarna så mycket som minsta lilla öre mer.

Det känns ju bra. Dynamiskt, som det heter. Den som piskar hårt får oftast mindre tillbaka. En morot då och då kan i stället ge rent fantastiska resultat.

Från säkra källor erfar eder Dr Trotz därför att alliansgruppledarna planerar att lägga fram ett gemensamt budgetalternativ i år. Som de brukar.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som envetet fortsätter försöka samstyra regionen, tycks ha det svårare. Två budgetalternativ är väl ett var, får man anta.

Henrik Fritzon är alternativ A. Han har i många år ”lovat” skåningarna att han ska höja skatten bara han kommer till makten. Det är nu två år sedan hans bakre, småländska region började göra avtryck i ordförandestolen. Ändå har han försuttit chansen att genomföra sitt tyngsta löfte. Först eftersom ekonomin efter åtta års Allians- och MP-styre var bättre än vad han tidigare hade trott (!). År två ville han först höja skatten men ändrade sig när han stötte på patrull. Då var han plötsligt både stolt och nöjd med den modifierade budget som han lade på fullmäktiges bord. Åtminstone i några veckor. Redan i januari 2016 hade han hittat åter till skattehöjarretoriken.

Anders Åkesson är alternativ B. Miljöpartimästare i maktinnehav – och cirkulär politik. Med fjorton år bakom sig som ansvarig för vårdens utveckling i Region Skåne torde han också vara skånsk mästare i bortförklaringar.

Från mindre nogräknade delar av det politiska livet i regionen – enligt elaka källor studentlivet närstående – har det regnat in förslag på hur effektiviseringsprocenten i Region Skånes budgetprocess har fördubblats när partierna börjar lägga flera alternativ. Först ett de tror på. Sedan ett annat som de också tror på. Inget hindrar därför att de luttrade tjänstemännen hos ekonomidirektören framöver ska få mångfalt fler alternativ att räkna på. Då blir de ju också mer effektiva.

Dr Trotz

Dr Trotz

Alternativ C: Som i sura Citroner. Höjd skatt med 2 000 procent och nerlagda sjukhus.

Alternativ D: Som i Dunderkalasbra förslag. Maxad valfrihet. Alla får betala in så mycket skatt de själva vill. Varför ska politikerna bestämma det? Skatt är stöld.

Alternativ E: Med Extra falukorvar till regiondirektören i årsbonus om han serverar rabbemos till patienterna tre dagar i veckan.

Vad månde bliva? Budgetbingo på regionfullmäktige, kanske.

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar från och till den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz