SATIR. Lokaltidningsredaktören dök upp på mitt favoritkafé när jag som bäst gick igenom dagens tidningar. Han verkade upphetsad.
– Skåne har fått en ny landshövding, berättade han för mig.
– Varför då? Svarade jag.
– Varför? Den gamla har ju slutat, klart vi måste ha en ny landshövding.
– Jag trodde vi var självstyrande nu, fortsatte jag. En gång var vi nyerövrade, och då styrde generalguvernörer som Rutger von Ascheberg, sedan blev det konungens befallningshavande, och när konungen inte befallde mer hade vi landshövdingen som berättade vad regeringen ville. Men nu, behöver vi det?
– Jo, men Länsstyrelsen behöver en chef! Och vem skall annars leda Svenska flaggans dag-kommittén eller vigga pengar till Skånes djurpark?
– Vi kan nöja oss med Skåneländska flaggans dag, tycker jag. Och du förutsätter att det behövs en länsstyrelse.
– Du är hopplös. Jag tycker det är en stor händelse.
– Jodå, OK då, i klass med kosläppet varje vår. Vem blev vår ystra landshövding på skånskt grönbete då? Inte Håkan Juholt väl? Han hade varit en frisk fläkt!
– Nej, bättre upp, det blev en före detta kommunpolitiker från Göteborg! En socialdemokrat denna gång.
– Från Göteborg? En go gubbe från Götet? Blir vi inte överösta av vitsar?
– Go gumma är det allt, hon har varit kommunstyrelseordförande och allt. Redaktören var fortfarande strålande positiv.
– En representant för det som vänligt kallats Göteborgsandan? Och som andra kallar vänskapskorruption och att allt görs upp inom stängda dörrar? Snart har vi en hamnstyrelse i Skåne också!
– Det har vi – vi har faktiskt många, fyra, fem större….försökte redaktören.
– Det enda positiva är väl om hon kan fixa till lite extra väginvesteringar här också. Men då får vi väl trängselskatt och missnöjespartiet på köpet, fortsatte jag.

Dr Trotz

Dr Trotz

– Du är ju ett eget missnöjesparti i hög person, skrockade redaktören.
– Jag är inte missnöjd, det verkar så passivt, jag vill ha ett misstroendeparti!
– Nu ska vi vara snälla och välkomna vår nya landshövding.
– Jadå, jag kan vara snäll, ”knö daj in”! Så säger jag alltid, och ”alla gamla tjommarna är där”. Så här roligt har vi inte haft det sedan Tobias Sana kastade spjut på Göteborgshuliganerna!

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar från och till den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz