DEBATT. Hlin Thorgeirsson, förtroendevald socialdemokrat i Lund, skrev på Aktuella frågor i Sydsvenskan i söndags (11/9) att hon tycker att Allians för Skåne, det vill säga Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, ska sluta att ”klamra sig fast vid en osund och föråldrad blockpolitik” och i stället samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det är lätt att förstå varför. Socialdemokraterna har förstås lättare att få som de vill om ingen säger emot.

Men 36 procent av de skåningar som röstade i regionvalet, nästan 285 000 personer, lade inte sina röster på Alliansen för att vi skulle sitta tysta eller säga ja till de förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger fram. De röstade på oss för att vi lovade att försöka få igenom våra idéer om hur skånsk sjukvård kan bli bättre.Vi vill få bort onödig administration så att personalen kan ägna sin tid åt patienterna; Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill höja skatten och fortsätta som förut.

Vi vill införa e-hälsa, effektivisera vården genom moderna digitala lösningar, på fler områden för att förbättra vårdkvaliteten och minska väntetiderna; Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill höja skatten och fortsätta som förut.

Vi vill utbilda fler allmänspecialister så att vårdcentralerna kan ta hand om fler patienter innan det gått så långt att de behöver akut vård; Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill fortsätta som förut.

Listan kan göras lång. I många frågor är Allians för Skåne och Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens, men där vi inte är överens står Socialdemokraterna och Miljöpartiet för bevarandet av gamla strukturer som innebär ökade kostnader, långa köer och färre alternativ för patienterna.

Allians för Skåne har inget emot samarbete, tvärtom. Efter åtta år tillsammans i majoritet i Region Skåne är vi vana vid att samarbeta, också över den nuvarande blockgränsen eftersom Miljöpartiet då styrde tillsammans med oss. Socialdemokraterna är däremot vana vid att styra ensamma, oavsett väljarstöd. Socialdemokraterna verkar tycka att samarbete innebär att säga ja till Socialdemokraternas förslag.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger fram bra förslag, då stödjer vi dem. Tyvärr händer det alltför sällan.

Carl Johan Sonesson (M)
Gilbert Tribo (L)
Birte Sandberg (C)
Birgitta Södertun (KD)
Allians för Skåne

 

Artikeln har också publicerats i Sydsvenskan (16/9).