DEBATT. Historien upprepar sig om Socialdemokraterna och E22. Den för Kristianstad, nordöstra Skåne och Blekinge så viktiga vägen hamnar kanske i strykklass igen. Regeringen har nämligen uppdragit åt Trafikverket att utreda ett antal redan tidsbestämda projekt, bland annat på E22.

För mer än 10 år sedan svek regeringen Göran Persson nordöstra Skåne. När det började blåsa lite om en bilfabrik på dekis i Trollhättan försvann raskt 100-tals miljoner från en utlovad satsning på E22 i Skåne, räddade det bilfabriken? Nej!

Pontus Lindberg (M).

Pontus Lindberg (M).

Nu är vi där igen, nu är det inte en bilfabrik som ska räddas utan regeringsunderlaget, MP måste räddas kvar i Stefan Löfvens regering. Om Perssons svek hade lite omtanke om svensk ekonomi så är det nu det rena egenintresset.

I dag ligger planerna färdiga att äntligen bygga ut E22 genom Skåne, arbetet på förbifart Linderöd ligger i startgroparna, de gula maskinerna är utkörda i terrängen och från söder har äntligen E22 kommit förbi Ekerödsrasten. Men nu riskerar vi stopp igen. Trots att 8 av 10 resor sker på väg, trots att utsläppen från biltrafiken minskar och utsläppsfria bilar är möjliga. Trots att busstrafiken som binder samma Skåne är fossilbränslefri om vi vill. Trots att framtiden och välfärden behöver mer transporter, så hotas utbyggnaden av E22 igen.

Men bilhatet inom MP slår nya rekord. Bensinpriset skall höjas med automatik, till och med parkeringarna skall straffbeskattas. Och så E22 igen – och en rad andra vägar, i nyhetsflödet den 15 september är det tydligt att E22 Fjälkinge-Gualöv är i fara. Vi skåningar skall visst inte nå fram till Blekinge.

Att sedan vägunderhållet i Skåne berövats många miljoner i underhåll redan gör inte saken bättre.

Pontus Lindberg (M), Kristianstad
Regionråd och 2. vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne

 Peter J Olsson