SATIR. Den rödgröna minoritetsregeringen kämpar på. Miljöpartiet når nya bottennivåer samtidigt som Socialdemokraterna inte verkar hämta sig. Bortom offentlighetens ljus har de två partierna slagits som hund och katt för att få ihop regeringens budget. Som inte har majoritet.

Det har säkert varit en lugnande terapi för statsminister Stefan Löfven, som gammal fackpamp vill han helst förhandla. Hela tiden. Eller strejka. Men det går ju inte.

Därefter lägger man långa förhandlingspass för att tillfredsställa vänsterpopulisterna under Jonas Sjöstedt. Inte heller det ger majoritet i riksdagen. Knappt på Aftonbladets ledarsida, men kanske på tidningens kultursida.

Mycket tyder på att regeringen vill framställa höstens budget som ett val mellan klimatet och undergången. De som till äventyrs också bryr sig om vård, skola och omsorg, eller hur sysselsättningen ska klaras – inte minst för alla nyanlända – ska få reda på att de är på fel sida.

Ett vägval har nu blivit offentligt. Man funderar på att slopa alla investeringar i motorvägar, även de där maskinerna redan satt igång. Det är inte säkert att det blir så mycket pengar till järnväg – men det ska inte bli något till vägsystemet.

Faktiskt började man redan i statsbudgeten för i år där en halv miljard i vägunderhåll togs bort. Det brukar ju vara en bra idé, att såga av den väg man åker på.

Frågan är om allt är upplagt för vägvalet om det framtida samhälle som vi ska bygga: Ska man kunna bo i hela landet eller ska alla flytta in till storstäderna och transportera sig med spårvagn och cykel några kilometer om dagen,

Miljöpartiet har onekligen förändrat sin syn på vad ett grönt samhälle sedan det startades: Då var det gröna vågen och biodynamisk odling på landet, nu är det energismarta skyskrapor med mossa på taken! Och det enda som ska exporteras långa sträckor är vindkraft. Framförallt ska det inte finnas några bilar.

Dr Trotz

Dr Trotz

Detta trots att bilarna blir allt mer klimatsmarta för var dag. Och att själva idén att det är dåligt för klimatpolitiken att ha bra vägar som det går att köra på är rätt skakig.

Frågan är om de som bor på landsbygden har tid att vänta på att Miljöpartiet ändrar uppfattning om detta också. Det kan ju ibland gå snabbt, som med öppna gränser och kolkraft.

Nu återstår för regeringen att få igenom beslutet att stänga vägarna och landsbygden i riksdagen. Det väl inte så lätt. Men kanske blir Stefan Löfven glad om han får strejka till slut. Och det kanske gör ännu fler glada.

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar från och till den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz