KRÖNIKA. Vad är det som händer i svensk politik just nu? Vår ekonomi och tillväxt går på högvarv och då väljer vår regering att sätta käppar i hjulet för kvinnliga företagare.  Jag kan inte låta bli att spekulera över vad som hänt om Sveriges nuvarande regering hade börjat diskutera möjligheten att förbjuda svenska byggföretag från att tjäna pengar. Nu kommer detta aldrig att ske, vilket i sig är ett oroväckande antagande i Sverige år 2016. Varför vill statsminister Stefan Löfven (S) och hans samarbetsregering begränsa företagande inom branscher där majoriteten ägs av kvinnor? Hur tänker man då, eller rättare sagt, har de tänkt överhuvudtaget? Ogillar de kvinnor eller tror de att det är enklare att begränsa kvinnor jämfört med män?

I Löfvens Sverige verkar det vara mer okej för företag som bygger sjukhus eller levererar material till sjukvården att göra vinst men inte för ett företag som jobbar med att vårda patienter. Det hade varit intressant att se reaktionerna när regeringen gick ut och informerade ägarna till Peab, Skanska, NCC, med flera att det nu kommer att införas ett vinsttak på 8 procent? Den politik som förs just nu av vår regering innebär alltså att kvinnor inte ska få tjäna pengar och inte få lön för allt det arbete som de lägger ner? Vad är det för signaler vi skickar ut? Jag blir både besviken och förbannad!

Jag håller med en av våra främsta företrädare inom Liberalerna Gulan Avci när hon ifrågasätter de rödas syn på jämställdhet och kvinnans roll i samhället när de genom beslut som dessa utgår från att kvinnan måste ”tas hand om” av staten. Män ska få göra vinst men inte kvinnor. Vi Liberaler anser att det finns ingen skillnad i kvinnor och mäns kapacitet att ta hand om sig själva, om de bara får samma förutsättningar. Men med de reformer som regeringen just nu funderar på att införa kommer kvinnors möjligheter till lika förutsättningar att begränsas rejält. Att ens fundera över att införa en begränsning av detta slag är som att ta ett gigantiskt steg 50 år tillbaka i tiden. Men Socialdemokraterna är kanske så beroende av Vänsterpartiet att de är beredda att ”sälja ut” 50 procent av den svenska befolkningen.

Jämställdhet handlar inte om att vi ska bli något vi inte är. Jämställdhet handlar om att oavsett intresse och mål ska vi oavsett kön ha möjlighet att nå dit. Det är ett konstaterat faktum att kvinnor driver företag främst inom städbranschen, utbildnings- och vårdsektorn. Och varför är det så? Jag är övertygad om att det beror på ett starkt intresse för dessa frågor. Ska vi då tvingas att driva företag inom områden som vi inte är intresserade av, är det bättre att vi ”fogar oss”? Nej, absolut inte! De bästa företagen är de som drivs av individer med ett genuint intresse för verksamheten. Tyvärr är det så att kvinnors företagande just nu minskar. Tillväxtverkets rapport för 2015 visar att cirka 29 procent av alla företag i Sverige ägs och styrs av kvinnor. Detta är lägre än medelprocenten i Europa. Siffrorna är pinsamma med tanke på att vi anser oss vara det mest jämställda landet i världen.

Jag kan inte låta bli att fundera över framtidens företagare i Sverige. Under de senaste två åren har Socialdemokraterna höjt arbetsgivaravgiften för unga, halverat Rut-avdraget och utreder nu alltså en begränsning av vinstuttag inom välfärdssektorn. Inte heller finns det lösningar för hur vi hanterar sjukdom och föräldrapenning. Ni får ursäkta men jag undrar verkligen hur vår regering har tänkt att Sverige ska drivas framöver. Jag vill inte ha ett samhälle där företag drivs enbart av män, vill du? Vi behöver en regering i Sverige som underlättar för företagande och som faktiskt tycker att det är okej att även kvinnor får driva företag och tjäna pengar.

Susanne Bäckman (L)