Olle Schmidt (L)

KRÖNIKA. Denna vecka pågår Europaforum i Hässleholm med ett fullmatat program från skön musik till skarpa utfrågningar och samtal om EU:s alla utmaningar.

När jag tittar mig omkring i den välfyllda salongen ser jag en del pensionärer men framförallt ungdomar från stadens skolor. Kommunala företrädare finns på plats, också den akademiska kåren är representerad.

Såväl EU-kommissionären Cecilia Malmström som EU-ministern Ann Linde lovordar Europaforum, som båda var höjdpunkterna på måndagen tillsammans med förre finansministern, Anders Borg.

Tämligen få politiker ser jag dock, förutom entusiasterna vid partiernas bokbord.

Det känns lite konstigt.

Europaforum kan i bredd och kvalitet väl mäta sig med EU-utbudet i Almedalen, och i Visby trängs det politiska Sverige. Varför inte så i Hässleholm?

Jag inser förstås att det finns skillnader, men nog kunde de politiska partierna orka mer. Vi vet att kunskapen om EU rent allmänt är skral i vårt land, och det gäller också våra politiker.

I statsvetaren Maria Strömviks vid Lunds universitet utredning om ”EU på hemmaplan” framstår våra problem med all tydlighet.

Okunskapen om hur EU fungerar är enligt de undersökningar som utredningen genomfört monumental.

Studenter som läser statskunskap kan inte ange EU:s två lagstiftande församlingar, hela 71 procent, inte heller deras lärare tycks veta vad de undervisar i, 66 procent vet inte svaret.

Också förtroendevalda bör betänka sitt ansvar, över hälften anser sig inte kunna tillräckligt om EU.

I Hässleholmspolitiken förs just nu en debatt om Europaforums framtid, initierad av Liberalerna, något som jag tycker är dystert.

Att dagens upplägg för Europaforum kan förändras och hitta nya vägar är säkert sant. Men i ett läge då Europa – och EU – upplever kanske den svåraste krisen sedan starten av det europeiska samarbetet, behövs ju detta öppna forum mer än någonsin. Och inte minst i Sverige!

Vi upplever mer av protektionism och nationalism i världen just nu. Murar och gränskontroller är populära bland världens politiker, en form av konstlad tröst för kritiken mot de främmande och globaliseringen. Detta har prövats förr och konsekvenserna har varit katastrofala.

Nu säger någon, var inte så alarmistisk! Nej, det är inte 1936, det håller jag med om. Men naivitet och godtrogenhet har tidigare varit början till en förfärande utveckling på vår kontinent. Det ligger i allas vårt ansvar att våga ta debatten och inte vika oss för populism och rädsla!

Att stå upp för EU, betyder givetvis inte en nödvändighet att gilla allt, men man får heller inte förvanska, överdriva eller fara med osanning om vad som sker i Bryssels EU-korridorer.

Brexit-kampanjen visar hur fel det då kan gå!

Nu hörs ångerfulla tongångar från alltfler britter. Många anser sig förda bakom ljuset av Nigel Farage och Boris Johnson, som i samspel med den brittiska pressen gjorde att balansen i debatten gick helt överstyr.

Jag har självfallet full respekt för folkomröstningen och dess resultat, men jag är inte säker på att Brexit kommer att fullföljas, när britterna ser vilka konsekvenser detta får.

Som tur är har vi inte denna debatt i Sverige – ännu!

Men visst finns en del som mumlar om en folkomröstning á la Brexit. Vi som tror på EU och vet vad öppna gränser har givit Europa, ett EU vars medlemsländer de senaste åren klarat av att hålla fred sinsemellan. En bedrift på en kontinent, där vi vanligtvis gått i krig med grannen, när tiderna blivit dåliga.

Har denna allmänna diskussion om EU:s tillstånd med lilla Hässleholm att göra. Jo, jag tror faktiskt det.

Här har vi sedan över ett decennium kunnat mötas för att diskutera EU i smått och stort. Vi har träffat kommissionärer, ministrar, ambassadörer och andra viktiga policymakare i Sverige och på EU-nivå, alla har de stigit av tåget i Hässleholm, och detta mycket tack vare eldsjälen, Lorenz Pucher. Vid sin sida har han också haft de kunniga EU-journalisterna Ylva Nilsson och Rolf Gustavsson.

Några som tyvärr saknats i Hässleholm har varit de svenska partiledarna. Låt mig komma med ett konkret förslag.

Våra politiska partier – från höger till vänster – borde ta ansvar för en av dagarna i nästa års Europaforum och förmå partiledarna att delta i ett gemensamt samtal om Europa – inte nödvändigtvis en debatt. Den sparar vi till valåret 2018!

Kommer partiledarna kommer också länets lokala och regionala politiker!

Olle Schmidt (L)