KRÖNIKA. Sommaren ger tid för eftertanke och begrundan!

Så ock denna – om än i högre grad än väntat!

I år hyllas Shakespeare 400 år efter sin död!

Hamlet klagade redan på 1600-talet att ”Ur led är tiden!”. Det är inte svårt att hålla med om Hamlets veklagan.

I Florida i början av juni mördades 50 personer – de flesta unga män – när de roade sig på en gayklubb, en terrorakt av en IS-krigare!

Fotbolls-EM klarade sig undan några allvarliga dåd, dock föll en polisman och hans flickvän offer i en terrorattack en av de första dagarna av denna fotbollsfest.

Sedan kom fasansfullheterna i Nice på Bastiljdagen, som följdes av flera dåd i Tyskland. Igår fick vi höra om det blodiga attentatet i en kyrka i Normandie.

I Nigeria, Afghanistan, Irak, Bangladesh och Somalia har flera hundra blivit dödade med religiösa och politiska skäl som grund.

Lägg därtill den brittiska folkomröstningen, Brexit, Trumps nominering till GOP:s presidentkandidat till höstens val i USA samt försöket till statskupp i Turkiet, där Erdoğan tar tillfället i akt att bli ny Putin.

Vanvettet i Syrien tycks vara utan slut, och döden i Medelhavet fortsätter.

Jag har säkert glömt något på denna skrämmande långa lista av händelser sommaren 2016, en sommar som dessutom på långt när är slut.

Finns då inga hoppfulla tecken?

Jo, trots allt kanske några!

Angela Merkel må kritiseras i sitt eget hemland, men för Europa bär hon framtiden! Hon har förstått att hämnd och bitterhet gentemot Storbritannien gynnar inte ett sammanhållet Europa.

EU:s ”utrikesminister” Federika Mogherini, andas också lugn och sans i svåra tider.

Sveriges kommissionär Cecilia Malmström har en viktig position, när krav på isolationism och protektionism växer sig stark.

Även om jag i långa stycken har en annan uppfattning är den nya premiärministern på 10 Downing Street, tror jag att Theresa May kan skapa ett någorlunda gott samtalsklimat med EU, när banden över kanalen skall lösas.

Också Nicola Sturgeon, försteminister i Edinburgh, och vår utrikesminister, Margot Wallström, kommer båda – även om jag förvisso också har synpunkter på deras politik – att gå stärkta ur denna omtumlande sommar!

Under morgonen valdes Hillary Clinton till Demokraternas presidentkandidat, en person som väcker mycket starka känslor – för och emot!

Jag var själv på plats för fyra år sedan i Charlotte, North Carolina, när president Obama blev omnominerad. Det blev verkligen ett minne för livet, ett riktigt ”event” med blandad kompott, bröd och skådespel samt givetvis – allvar.

Hillary Clinton är ingen Obama, och kommer inte att få en lätt färd till Vita Huset. Men jag är övertygad om att hon i slutändan får det amerikanska folkets stöd.

Hon är ju utan tvivel den mest kompetenta kandidaten!

Som ni säkert noterat, tror jag att fler kvinnor på framträdande positioner är ett av få positiva tecken denna dystra sommar!

FN har att i höst utse en ny generalsekreterare efter den bleke Ban Ki-moon. Jag tycker det vore naturligt med en kvinna på denna post.

Min favorit är Kroatiens förra utrikesminister, Vesna Pusic, som jag lärt känna i den europeiska liberala familjen. Kompetent och handlingskraftig, något FN verkligen är i stort behov av.

Hela citatet från Hamlet lyder: ”Ur led är tiden. Ve! Att jag är den som föddes att vrida den rätt igen.”

Inte kunde väl Shakespeare avse att en kvinna kunde vrida världen rätt?

Olle Schmidt (L)