VÅRDA SKÅNE. Kristdemokraterna agerade på dagens regionfullmäktige gentemot regionrådet Maria Nyman Stjärnskog (S), som är ordförande i sjukvårdsnämnd Kryh som bland annat har ansvar för den palliativa vården i Region Skåne, för att få besked: Vad händer egentligen med vårdplatserna i Trelleborg? Hur ser man på den palliativa vården i Skåne?

– Det enda jag fick ut av min debatt med Maria Nyman Stjärnskog var en rad motstridiga påståenden och felaktigheter, medvetna eller omedvetna. Men jag kan i alla fall konstatera att socialdemokraterna inte längre står bakom den strategiska plan för palliativ vård som säger att den palliativa slutenvården ska byggas ut, säger Birgitta Södertun (KD), gruppledare.

Per Einarsson (KD), oppositionsledare i Sjukvårdsnämnd Kryh ställde frågan till Maria Nyman Stjärnskog (S): När öppnar de palliativa slutenvårdsplatserna i Trelleborg igen?

Detta sedan hälso- och sjukvårdsnämnden i slutet av maj röstat igenom ett kristdemokratiskt initiativ om att åter öppna de vårdplatser som varit stängda sedan slutet av förra året. Kristdemokraterna har sedan via debattplats i Trelleborgs Allehanda krävt besked om när det rödgröna styret avsett starta upp avdelningen igen, utan att få svar. Men idag bröt Maria Nyman Stjärnskog (S) tystnaden.

– Nu lyckades vi åtminstone få någon form av besked. Man kommer att annonsera efter personal till avdelningen i veckan, berättar Per Einarsson (KD).

– Jag är glad över beskedet som gör att folket på Söderslätt nu i alla fall får se att någonting händer i den här frågan. Sedan kan jag tycka att det borde gått lite fortare med en sådan enkel sak som att få ut en annons, säger Per Einarsson (KD).

Per Einarsson, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, och Birgitta Södertun (KD), gruppledare, Region Skåne.

Per Einarsson, oppositionsledare i sjukvårdsnämnd Kryh, och Birgitta Södertun (KD), gruppledare, Region Skåne.

Gustav Lundblad