SATIR. Kanske lugnar det inte alla de MP-väljare som det senaste halvåret nästan varje dag har haft anledning att fråga: Vad är detta? Kanske går ingen tillbaka av det skälet. Men det var faktiskt inte mycket bättre i partiets barndom.

Jo, det tidiga Miljöpartiet var inte fullt så bredda att sälja åsikter för makt och poster.

Skandaler har man haft, inte minst vid kongresserna som var ökända för att besluta nästan vad om helst när de inte hamnade i snärjande nät av ordningsfrågor och obstruktion.

Ni kanske minns besluten om avskaffande av penningekonomin och räntor.

Och ursäkten som var ännu bättre: ”Vi hade en liten fest och beslutet togs tidigt på morgonen…” (***se not)

Sett i detta perspektiv är Miljöpartiet i dag välkammat och förutsägbart. Man har med giftig bottenfärg blivit av med alla besvärande utväxter som höll farten nere. Eller inte alla, en del yviga skägg har synts till, och då talar jag inte om Per Gahrton.

Men ordning och reda är fortfarande ett problem inom partiet. Det består mer av soloartister än körsångare, vilket kanske inte skulle vara ett problem om solisterna alltid sjöng rent.

Regeringsbildningen var en fantastisk vinst för ett litet parti som Miljöpartiet och gav en enorm utdelning i ministerposter och makt. Men har man utnyttjat det?

Det har gått så långt att kulturminister Alice Bah Kuhnke – hon som de första dagarna undslapp sig så många grodor och dessutom inte tidigare varit partimedlem – är den som ger det mest stabila intrycket.

Miljöpartiet: Makt- och storstadspartiet. Foto: Martin Svlin, Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Miljöpartiet: Makt- och storstadspartiet. Foto: Martin Svalin, Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Hur jobbigt partiet har det internt kanske kan utläsas av att avgående partisekreterare Anders Wallner nu tänker utbilda sig till polis.

Man riktigt ser framför sig att han saknat klara maktmedel att hantera partiets värstingar med. Uniform och batong och handfängsel hade kanske behövts. För det kan knappast vara att bli gränskontrollör i Hyllie som lockar.

Frågan är om inte Miljöpartiets stora problem är att det med alla ministrar blivit väldigt tydligt att de har makt och ansvar – det fungerade till exempel inte att svära sig fri från införandet av gränskontroller.

Överallt annars har ju partiets stora tillgång varit förmågan att vara ett maktparti och ändå framstå som att vara i opposition. I Region Skåne är detta väldigt tydligt.

När skåningarnas uppfattningar mättes hösten 2014 – efter maktskiftet – visste rätt många att Miljöpartiet bildat minoritetsstyre med Socialdemokraterna. Bara ett halvår senare var det fler som trodde att Socialdemokraterna styrde ensamma än som hade rätt konstellation.

Det innebär förstås att Miljöpartiet inte får beröm för det som går bra, men också slipper ansvar för det som går dåligt. Och det senare är mycket viktigt som det ser ut i dag.

Dr Trotz

Dr Trotz

I själva verket har Miljöpartiet suttit oavbrutet i maktställning sedan 2002. Först fyra år med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, sedan åtta år med Alliansen, och nu i ett och ett halvt år med Socialdemokraterna.

Det finns alltså inget annat parti än Miljöpartiet som har haft så mycket inflytande på hur det ser ut i dag i Region Skåne.

Kanske är tanken att det inom några mandatperioder kommer att kunna sägas samma sak om regeringspolitiken i Stockholm inte nämnvärt lugnande. Och måhända finns det en paradox: Ju mer Miljöpartiet framstår som opposition, desto mer makt kan partiet få. Och kanske tvärtom: Ju mer makt partiet visat sig ha, desto större är risken för opposition – eller till och med att åka ur riksdagen.

Vilket då kanske vore partiets långsiktiga räddning …

 

***)

Från säker miljöpartistisk källa har inkommit en begäran om beriktigande: Beslutet om att avskaffa pengar ska ha fattats sent på kvällen och inte på morgonen.

Jag antar att den omtalade festen höll motståndarna borta, de som ville avskaffa penningekonomin och införa byteshandel var alltså de nyktra. 

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz