Adam Davidsson 620

KRÖNIKA. Nu när det firats nationaldag på bägge sidor Sundet och dagarna fortsätter bli allt ljusare kan jag inte låta bli att tänka på hur det samtidigt mörknar politiskt på bägge sidor Atlanten. I såväl Västeuropa som i USA har ytterkantspolitiker nu rejäl medvind.

I USA är det främst Donald Trumps framgångar som väcker oro. En brokig skara sluter upp bakom honom av skilda anledningar. Vissa tror att arbetslösheten ska lösas genom att Trump ”tar tillbaka” jobb som Kina på något sätt ”stulit”. Andra tror på hans nollsummespelstänk där varenda interaktion har en vinnare och en förlorare och att Trump ska få USA att alltid ”vinna” i allt.

En del verkar attraheras av hans mer extrema idéer, som de om att hindra muslimer från att komma in i USA och att mörda terroristers fruar och barn. Somliga attraheras av retoriken där mexikaner utmålas som kriminella, knarklangare och våldtäktsmän, även om Trump sagt att han ”antar” att vissa kan vara bra människor.

Ett av Trump-kampanjens starkaste kort är dock hans ”kamp” mot politisk korrekthet, det vi i Sverige ofta förkortar ”PK”. Väldigt många säger sig vara dödströtta på detta, men samtidigt är det få som kan ge en tydlig definition av vad politiskt korrekt innebär. Kanske är det för att man kan mena flera saker.

För många handlar politisk korrekthet om vissa åsikter, oftast till vänster om mitten och inte sällan i kombination med en snällhetskultur där man är rädd att provocera. Den politiska korrektheten skapar omedvetet en åsiktskorridor som gör att vissa saker inte sägs i det offentliga. Till exempel att invandring kan innebära kostnader eller att de biologiska könen har vissa egenskaper knutna till sig.

Men politisk korrekthet kan också vara att politiker håller sig till vissa normer. Till exempel att man bemöter sin motståndare sakligt, inte levererar slag under bältet, inte far med osanning och i allmänhet beter sig schysst och sakligt. Donald Trump går emot den första definitionen, vilket kanske kan behövas, men även den andra.

Han spottar ur sig inte bara förolämpningar utan också konspiratoriska lögner. Syriska flyktingar får sina mobilräkningar betalda av IS. Kristna nekas inresa i USA medan muslimer släpps in. Mexikanska staten skickar sina värsta brottslingar till USA. Barn blir autistiska av att vaccineras. I bisatser slänger han ur sig ännu värre saker med brasklappen ”vissa säger att”.

Trump ägnar sig åt att exploatera människans mörkaste sidor. Om sen resultatet blir en flodvåg av rasism, att barn dör av sjukdomar som en enkel spruta hade räddat dem från och att människor bygger sig en världsbild som inte har det minsta med verkligheten att göra, det rör honom inte i ryggen. Han är bara här för att vinna.

Nej, jag vill faktiskt ha en politisk korrekthet där politiker håller sig till statistik och vetenskap, där de inte kallar varandra fula och lata och där de tar ansvar för sina ord och sina handlingar. Där hederlighet är en dygd och det inte finns plats för demagoger som Donald Trump. Länge leve PK!

Adam Davidsson (KD)