SATIR. Jag hade tänkt bli politiskt polemisk i dag. Normalt sett lägger jag mig sällan i partipolitiken, men jag känner ändå för var dag att jag blir mer och mer benägen att göra ett generalangrepp på det så kallade Styret. Det vill säga den minoritet av Socialdemokraterna och Miljöpartiet som just nu leder Region Skåne.

Eller leder kanske är att ta i, och det innebär att det kan vara ett problem även för den som vill kunna kritisera.

Här fattas visa beslut? Rådhus Skåne. Foto: Christiaan Dirksen.

Här fattas visa beslut? Rådhus Skåne. Foto: Christiaan Dirksen.

Det är ju så lockande för en kåseriskribent att kunna vitsa om Vanstyret eller Misstyret.

Jag funderade på de hårresande beslut jag tänkte rasa emot. Men det finns inte hur mycket sådant som helst. För vad man än må säga om Styret, snabba på att driva igenom sin politik är de inte. Och när de väl gör något får de ofta bakläxa eller väljer att inte lägga fram något förslag.

Men det är kanske bra? Den som sover syndar inte, den som inget gör gör heller inget ont. Nå. hen uträttar inget gott heller, och det är inte så bra. För ibland måste man göra saker. Vilket man kan vända sig till filosofi och religion för att förstå.

Den politiske filosofen Edmund Burke tillskrivs orden, att det enda som behövs för att ondskan ska segra är att goda människor inte gör något. Det kan man omformulera till att det enda som behövs för att budgetunderskotten ska växa är att de ansvariga inte gör något.

Man kan också analysera det enligt existentialisten Jean-Paul Sartre som i en berömd förklaring berättar om ett kafé där han väntar på sin vän Pierre, som är försenad. Frågorna är bland annat om det finns någon skillnad på ett kafé där Pierre inte finns men är väntad och ett där han inte finns och heller inte borde vara, och kanske också skillnaden mot ett där någon annan inte sitter – stamkund eller ej.

Så frågan är i så fall om det finns en skillnad mellan ett Region Skåne där Styret inte uträttar något och ett där någon annan inte uträttar något. Avgörande blir då vilka förväntningar man har.

Religionen kommer in i frågan om man i syndabekännelsen – om nu Svenska kyrkan sysslar med sådant – ska bekänna tankar, ord och gärningar som gått överstyr, eller också underlåtelser att göra något – hjälpa sin nästa eller regera Skåne. I kyrkan får man förlåtelse, på valdagen är det inte lika säkert.

Dr Trotz

Dr Trotz

Och eftersom Styret just nu excellerar i ärenden som dras tillbaka efter att underlaget varit felaktigt och andra ärenden som trots att de varit utlovade aldrig kommer fram till regionstyrelsen, så är det mycket som ligger i tanken på underlåtelsesynder. Sa jag att de förslag som faktiskt läggs på bordet är försenade flera månader?

Men det går bra att vitsa om Ostyret också. Ostyrt är aldrig bäst. Här fattas visa beslut!

 

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz