DEBATT. Att en utbyggnad av fibersinfrastrukturen är nödvändigt är en självklarhet. Som skåningar lever och arbetar vi i en region som förtjänar att präglas av livskraft och drivkraft. Och vi har nått långt, men som centerpartist blir jag aldrig nöjd innan hela jobbet är gjort. Och det är det först när hela Skåne har tillgång till samma höga kapacitet. Det ger oss ett integrerat, sammanbundet Skåne där alla delar finns med och räknas.

Fiber behövs både i vardagen, i arbetet och i studierna. Och vi får inte glömma teknikens positiva påverkan på vården, nu när e-hälsa är ett oerhört viktigt verktyg för att säkra att skåningarna alltid har en tillgänglig och kvalitativ vård. Allt detta betyder mycket för hela regionen, och därför kan vi inte mäta utvecklingen endast i tekniska framsteg utan även efter hur många som faktiskt kan ta del av den. Och därför är just fiberinfrastrukturen en viktig fråga för oss. Vi måste kunna fortsätta att driva våra företag på landsbygden och fortsätta att arbeta på dem som finns i dag. Och med bättre förutsättningar för företagande kommer också ett bättre skatteunderlag för kommunerna. Och inte minst kan fiber vara avgörande för om våra byar ska präglas av utflyttning eller inflyttning. Om man kan bo kvar där man själv vill. Det ger fler av oss möjlighet att kunna arbeta hemifrån någon dag i veckan. Eller bara att kunna följa sin favoritserie på sin dator när man vill.

Många har redan tillgång till ett fibernät men ännu inte alla skåningar, vilket märks särskilt på landsbygden. Men detta kommer Centerpartiet aldrig att acceptera. I vårt politiska arbete i Region Skåne har vi arbetat hårt och nått långt med arbetet för att digitalisera regionen och vi flyttar hela tiden fram våra positioner. För fiber må vara hård teknik med det ger mjuka värden – och är därmed ren välfärdsteknik.

Birte Sandberg (C)
gruppledare
Region Skåne