SATIR. Partier som går tillbaka i ett val brukar ibland förklara sig med att ”vi fick inte ut vårt budskap”. Så är det ibland, men minst lika ofta beror bakslaget på att väljarna verkligen fick klart för sig partiets budskap – men inte gillade det.

Det är inte utan detta kommer i tankarna när man nås av ett antal opinionsmätningar där Miljöpartiet hamnat farligt nära fyraprocentsspärren. Visst, det är två år till nästa ordinarie valrörelse, men med tanke på att partiet hamnat i en viss upplösning där olika distrikt och ungdomsförbundet tävlar om att vilja avsätta en eller två av de båda språkrören, så känns det lite skakigt överlag.

Gustav Fridolin (MP) presenterar sitt 100-dagarsförslag. Fotograf: Fredrik Hjerling

Gustav Fridolin (MP) presenterar sitt 100-dagarsförslag. Fotograf: Fredrik Hjerling

När en känd journalist hörde att ett partidistrikt nominerat Karin Svensson Smith till nytt språkrör skakade journalisten på huvudet och sa att om inte förr var nu partiets prekära läge tydligt. Ni vet hon som sa sig ha fått en prisvärd kinesisk offert på höghastighetståg och sedan råkat strimla pappret.

Miljöpartiet har så att säga fått fram sitt budskap mer än väl.

Man kan säga att det är hårt att vara det mindre partiet i en koalition, det fick de små allianspartierna veta. Men hårdast är att vara i koalition med Socialdemokraterna, de tenderar nämligen att glömma bort att de är i en koalition, deras självbild är ändå att de är störst, vackrast och har majoritet.

Men Miljöpartiet fick ju ändå massor av ministerposter, invänder någon. Jo, men det har snarast inneburit fler möjligheter att göra bort sig.

Och det har ministrarna gjort på löpande band.

Det är faktiskt så att den från början mest ansatta, demokratiministern Alice Bah Kuhnke nu framstår som den mest stabila ministern. Även om få hade kunnat ana att det var bland partikamraterna hon behövdes för att göra en insats för demokratin. Eller för partikulturen, om hon ska ta sitt kulturuppdrag på allvar. En del miljöpartister tycks ju snarast vara en del av en konstinstallation.

Inte för att det är så svårt att slå kolleger som blir avsatta för samröre med islamistiska extremister, eller en miljöminister som målar sin båt med olagliga miljöskadliga färger och släpper ut diskvattnet direkt i naturen.

Nu kommer det miljöpartistiska spinnet för att få en ny och bättre bild i media. De är inte så bra på det, de har aldrig behövt ta till några knep. Ett argument är att man fått igenom så mycket av sin politik och åstadkommit så mycket. Bland annat inom skolan. Gränskontroller och kolkraft är typiska saker man inte vill tala om.

Det är ju tur att Gustav Fridolin faktiskt klarade av skolans problem under sina första hundra dagar. Bara det att ingen märkt något, men redan i april 2015 var alltså allting mycket bättre. Skönt att veta, tycker Dr Trotz.

Nu återstår att se vad partiet lyckas åstadkomma för att vända trenden. Almedalen var en gång i tiden ett av partiets starkaste kort, här kunde de vara hur goda som helst. Samtidigt var det i Almedalen som Åsa Romson satte ett tak för hur stort partiet kunde bli genom sitt kända anti-män-tal. Nå det kanske höll Gudrun Schyman borta från MP:s väljare.

Dr Trotz

Dr Trotz

Innan vi kommer fram till Gotland är det dags för partiets egna kongress där de sittande partiledarna nog kommer att utsättas för ordentlig press. Hur det går, om partiet därefter är på grön kvist eller på allvar blivit förvandlat till giftig bottenfärg är svårt förutspå.

Hur det än går med väljarstödet i övrigt kan man dock sia om att Miljöpartiet kommer att fortsätta att locka dem som värnar om utrotningshotade arter. Ty nu har MP-politiker hamnat på röda listan.

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz