SATIR. Eftersom jag inte tillhör Rörelsen så föredrar jag vanligen att demonstrera på mitt eget sätt den första maj. Mina protester har inga bestämda former, men har det gemensamt att jag försöker undvika rörelser. En kortare skogspromenad är OK, kanske en cykeltur till puben, men inte mycket mer.

Jag ligger helst på soffan för ett bättre samhälle!

Däri skiljer jag mig uppenbarligen inte så mycket från dem som är målgruppen för första maj-tågen: Dessa har undan för undan sjunkit nedåt i deltagarantal, trots att man gör som svenska kyrkan och sammanlyser folk till någon annan plats än de bor på – det går i båda fallen sådär.

Trots min obenägenhet och ovilja hamnade jag på ett planeringsmöte för första maj. Ordföranden startade mötet, hon var engagerad:

– Nu har vi fått en riktig höjdare som huvudtalare, då måste vi ha folk som kommer, jag tycker vi hyr en extra orkester. Och en solosångare, min brorsdotter sjunger lite och har sökt till Idol – henne kan vi ta.

– Jag håller med, sa en herre med mustasch, men vi måste göra det lite roligare. Nu har vi en känd talare. Ska vi inte skippa alla de andra trista talen då. Så man kommer hem i god tid till kvällsmatchen på tv?

–Jo, så gör vi, sa ordföranden, ja jag talar förstås kort som ordförande, och så SSU – annars vet man inte vad de gör, och lokala LO – annars vet vi vad de gör. Men inte mer.

– Pensionärerna då? invände en grånad kvinna, och kvinnoförbundet, och unga örnar brukar vara så näpna…

– Ja, OK då, men inga fler!

– Folkets park-chefen brukar få hälsa välkommen…. Och diktläsningen från ABF… De kan väl få vara med som vanligt.

– Ja, men vi ber alla vara lite kortare än normalt. Så till budskapen. De här centrala måste vi ju ha med. Men lite trist va? ”Magdalena är bäst på slantarna”, ”Vi gör en samlad bedömning”, ”Vi har alltid varit för gränskontroller, och kommer att vara det ända tills vi är emot”, ”Allt som är bra är vår förtjänst, skyll resten på MP”…. Det är ingen riktig samhällskritik…

– Just, vi har alltid lyckats vara i opposition i första maj-tågen, även när vi hade suttit 44 år i rad vid makten!

Jag hade inte tänkt säga något, men är man bjuden ska man bidra. Jag hade ju fått kaffe och kanelbulle.

Dr Trotz

Dr Trotz

– Ja, lite skojiga slogans som ”Vi under skatter digna ner”, ”Varför ökar vårdköerna?” eller ”Nu har hundra dagar gått – är skolan bra nu?”.

Det blev lite tyst kring bordet. Ingen såg riktigt nöjd ut.

– Nej, jag vet sa ordföranden, vi gör som vanligt: stor banderoll med ”Allt är borgarnas fel” och så porträttskyltar på Stefan, Magdalena och Margot – ja, kanske en på Ygeman också. Blir det bra?

Instämmande mummel följde. Jag snodde den sista kanelbullen och försvann innan någon han fråga vilken stadsdelsförening jag representerade. Vi ses alltså inte på söndag…

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz