SATIR. Den största händelsen denna vecka var att Region Skånes revisorer riktade skarp kritik mot hur regionens ekonomi skötts. Regionstyrelsen fick kritik, och alla sjukvårdsnämnder till och med allvarlig kritik.

Något som inte är så konstigt med tanke på de hundratals miljoner i budgetöverdrag som gjorts. Och som ser ut att komma även i år.

res 1509

Allvaret krävde att mycket resurser sattes in. Och revisionen anlitade ett antal konsulter. Däribland undertecknad, tydligen var mitt anbud fördelaktigt: En granskning hade konstaterat att jag nog hade lämpliga egenskaper för en lagom trotsig granskning.

Jag fick inte ett av de stora enheterna. Utan på min lott föll sjukvårdsförvaltningen Sjukh.

Jag travade dit, svepte in på direktörens rum, knackade med käppen på skrivbordet och sa:

– Böckerna på bordet!

– Ska se var vi har dem, sa han sammanbitet, medan han ringde efter ordföranden i förvaltningens politiska styrelse.

Först ställde han fram en konsumkasse i papper, sedan en skokartong, och pekade på dem.

– Vad är det? frågade jag.

– Konsumkassen är inkomna, inte betalde räkningar, utom högen där borta som är ännu oöppnade räkningar. Han pekade på en halvmeterhög stapel i fönsterkarmen.

– Och skokartongen? sa jag medan jag låtsades anteckna i mitt block och väntade på att jag skulle finna ord att beskriva detta med.

– Det är betalda räkningar, eller som jag skrivit in för att ekonomiavdelningen ska betala dem. Där borta finns månadsbeskeden över kostnaderna för anställda och lokaler och så. Han pekade på en annan hög med kuvert på en av stolarna.

– Ni har ordning på det här, sa jag.

– Jajamensann! Han sken upp för det han uppfattade som en komplimang.

Just då dök den politiska ordförande upp, lätt andfådd. Han vägrade ta mig i hand och hälsade istället med slå handflatan i pannan, samtidigt viftade han triumferande med ett kollegieblock.

– Jag hade protokollen, jag visste ju det, så här kan man läsa. Men, sa han till mig, var försiktig, det är enda exemplaret. Och ursäkta hälsningen, jag lärde mig detta på scenskolan – man hälsar alltid så på revisorer.

Jag bläddrade i blocket, det var handskrivet. I kanten hade någon med olikfärgade pennor ritat fantastiska psykedeliska mönster. Men det stod också antecknat någon form av händelser.

­– Låt se, sa jag, ni skriver samma punkter varje möte. ”Direktören rapporterade om verksamheten”, ”Diskuterades” och ”Diskussionen lades till handlingarna.”  Är det allt ni gjort?

– Ja, det var inte mycket annat att göra, vi får lita till att regionstyrelsen håller koll.

– Hur lägger man diskussionen till handlingarna?

– JA, vi har diskuterat, och det lägger vi liksom ovanpå handlingarna.

– Men ni vet hur ni låg i förhållande till budget?

– Javisst, eller nja, vi har inte gått in så detaljerat på materialet. Vi har den övergripande bilden. Ja, budgeten, jag fick något upptryckt, vet inte riktigt vad jag gjorde av den. Han tittade sig omkring som om den skulle dyka upp i direktörens rum.

– Ni har inte läst budgeten.

– Nja, den bygger ju på förra årets verksamhet, och det brukar komma en tilläggsbudget som anpassar pengarna till vad vi gör av med.

– Men ni drog över den ursprungliga budgeten med tvåhundra miljoner och den uppjusterade tilläggsbudgeten med hundra. Har ni haft koll tycker du?

– Ja, det tycker jag allt. Vi har diskuterat en del, vi har varit på två avdelningar på studiebesök. Och vi drog in julbordet för styrelsen för att spara!

Dr Trotz

Dr Trotz

– Ja, då sparade ni 6000 kronor, men samtidigt tog ni beslut om 60000 till en normkritisk granskning av matsedlarna på avdelningarna.

– Ja, vi tyckte det var viktigt. Olika rätter förknippas med olika kön. Och det är viktigt att man serverar en balanserad könsrollsmat. Det kan också spara pengar.

Vi avbröts av direktören som förklarade att han tyvärr just sjukskrivit sig.

 

 

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz