SATIR. Just nu håller Sverige på att stöpas om. Regeringen med hjälp av ett par handgångna utredare håller på att göra rent hus med de gamla 1600-talslänen och de 150 år gamla landsting som byggde på dessa.

Och snabbt ska det gå. Den gamle Axel Oxenstierna var väl ingen vän av långbänkar, men nu ska tydligen nya regioner bankas samman till i sommar någon gång. Fast Oxenstierna behövde förstås inte bry sig om ilskna skåningar. Och hade tillgång till en något slagkraftigare armé än dagens makthavare.

Skåne är förstås redan en storregion, vilket har fungerat bra – vem skulle i dag stå ut med att alltid byta buss i Hörby om man ska åka från Kristianstad till Malmö?

Utredarna vill som bekant att Skåne och Blekinge ska slås samman, men har ändå inte lagt fram något namnförslag och man funderar som bäst på Skåninge eller Blåne. Det senare är kortare men låter kanske inte helt bra.

Civil minister?

Civil minister?

Det förslaget är ju inget någon i vare sig Skåne eller Blekinge strävar efter, och åtskilliga protester har redan hunnit formuleras. Kanske var statsmakten vänligare på 1600-talet även som erövrare. En generalguvernör som Rutger von Ascheberg kunde inte vara besvärligare än Ardalan Shekarabi.

Men namnfrågan behövde inte vara något problem. Skåneland förstås, och den flagga Region Skåne flaggar med får bli kvar, den röda duken med gult kors är ju faktiskt för hela Skåneland, det vill säga även Blekinge. Samt Halland. Gotland och Bornholm har ju skaffat egna flaggor.

I Uppsala finns ju faktiskt Skånelands nation, som dock mer är för de snåla än för sydlänningar – den utmärks nämligen av nolltaxa och noll verksamhet.

Andra tror att det kommer att sluta med Skåne, Blekinge, Kronobergs län och halva Halland på 30 år som ny region. Och då uppstår säkert både namnfrågan och huvudstadsfrågan igen. Även om Kristianstad kanske ligger bra till för regionen, medan Växjö kanske skulle få landshövding och länsstyrelse.

Intressantare blir hur man ska ordna fullmäktigemötena. De kunde ju hållas i regionhuvudstaden, men frågan är om salarna räcker. Det är nämligen tveksamt om man kan bli hur små som helst. 149 är mycket det, men ger svårigheter att representera hela ytan – vilket är ett intressant argument mot för stora regioner. Å andra sidan kanske man skulle hålla sig en bit under riksdagens 349. Och då är frågan, får 225 rum i någon sammanträdessal?

En lösning kunde ju vara att man fortsätter att utnyttja de gamla salarna i Kristianstad, Växjö och Karlskrona, och låter alla delta på länk. Tänk vilka möjligheter det blir till debatt! Alternativt så väljer man till de som finns i dag och har sedan uttagningar i de gamla landstingen – ledamotskamper – till ett finalregionfullmäktige där besluten tas.

Dr Trotz

Dr Trotz

Uttagningarna kunde bli en blandning av Idol och Mästarnas mästare. Kanske med inslag av Vem vet mest och Expedition:Robinson. Alla medborgare har ju olika krav på dem som företräder en, och det räcker inte med åsikterna. Vissa tycker att en riktig politiker ska kunna göra upp eld med eldstål och bygga ett vindskydd, andra att de kan prestera en nöjaktig version av O helga natt!

Kanske man dessutom för en gångs skull kan lägga stor vikt vid förmågan att räkna och läsa budget.

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz