Skåninge

VÄRNA SKÅNE. Idag arrangerade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en konferens om den planerade regionreformen. På plats var indelningskommittén, som i sin karta föreslagit att Skåne ska slås samman med Blekinge. Den nya regionen skulle innebära ett minskat patientunderlag för Skånes universitetssjukhus och ett slut på de samarbeten över gränserna som Skåne har med andra regioner i södra Sverige. Indelningskommittén föreslog regionen i strid med Region Skånes utlåtande angående principerna för kartan. Motståndet mot förslaget har varit stort i Skåne.

Birgitta Södertun (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Region Skåne.

Birgitta Södertun (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Region Skåne.

– Trots det deklarerade indelningskommittén idag att man inte planerar att göra några ändringar alls i sin karta när man kommer med sitt slutbetänkande. På scenen stod man och hävdade att det fanns ett “starkt stöd” för indelningen. Det är häpnadsväckande, säger Birgitta Södertun (KD), gruppledare i Region Skåne.

Södertun är en av Skånes tre representanter i samrådsgruppen för ny läns- och regionindelning. Imorgon ska hon träffa indelningskommittén för att ge Skånes syn på förslaget.

– De har hittills inte lyssnat på Skåne. Imorgon kommer jag att berätta för dem att deras hantering av regionfrågan har varit undermålig och nonchalant gentemot Skånes önskemål, berättar hon.

– Man säger att det är den här kartan som gäller och att man ska snabbt få igenom regionförstoringen innan nästa val. Man har alltså redan gjort klart att den kommande remissrundan inte kommer att spela någon roll, säger Birgitta Södertun.