SATIR. Glad Påsk känns som vanligt lite tidigt att börja tala om så här dagen före långfredagen, och därför har jag beslutat att i år inte dela ut några påskägg. Utan istället önska ägg och andra överraskningar från andra, mest kända sådana. Så att jag framåt påskafton kan bli desto gladare.

Regionens påskägg blev en ekonomisk pannkaka - utan sylt.. Foto: Robert Lorenz (CC BY-NC-ND 2.0)

Regionens påskägg blev en ekonomisk pannkaka – utan sylt.. Foto: Robert Lorenz (CC BY-NC-ND 2.0)

Från min arbetsgivare Region Skåne är det väl med nuvarande budgetsiffror precis som förra året egentligen inte att vänta några presenter. Men man vet aldrig, inga andra utgifter håller man ju tillbaka på!

Regionens högste politiker Henrik Fritzon (S) har väl ändå inga ägg att bjuda på, de har ju gått åt när det gjorts pannkaka av hela ekonomin. Har han kvar några ägg har de säkert placerats i de så kallade delregionala sjukvårdsnämnderna.

Så jag får önska något annat, jag skulle kunna överta hans fina kalender – ty han verkar inte riktigt använda någon sådan. Och missar därmed ett och annat möte.

Hans kollega Märta Stenevi (MP) har det inte lätt. För det första får de gröna regera med Socialdemokraterna, ett parti som aldrig varit bra på att sitta i koalition utan brukar tro sig ha egen majoritet. För det andra får de både i regeringen och i någon mån i regionen regera med andras politik. Jag säger bara Åsa Romson (MP) Jag kan tänka mig att ta över en begagnad miljöpolitik från partiet som gav oss dubbla gränskontroller i Öresund!

På Stenevis bord har annars legat den av henne beställda så omtalade ”normkritiska” granskningen av regionens hemsida. Tvåhundratusen för att få reda på att det var fel att rikta sig till företagare får väl anses vara årets förlorade ägg. Att man i kampen mot överklassporter lyckats till hälften under det rödgröna Styret, man har behållit regionens miljongarantier till internationell herrgolf, men drog in damgolfens garantier visar kanske att det är politiken som borde genusgranskas.

Alliansens företrädare har jag ju goda relationer till, så jag förväntar mig mycket påskkonfekt. Där har på riksplanet ett parti bytt namn, två andra partiledare och ett tagit in en vikarie på posten. I Region Skåne håller alliansen ihop trots att ännu inget DÖ har formulerats. Efter åtta år i regeringsställning är man måhända lite frustrerade i opposition både i Riket och i Skåne. Men det är bara att öka trycket, och ska man göra en god alliansomelett så måste man knäcka några ägg. Ja, nu talar jag om de rödgröna.

Sverigeförhandlarna behöver man inte be om några presenter, de reser kring och erbjuder höghastighetsbanor och cykelvägar lite varstans. Gratis ska det bli också, utom höjd fastighetsskatt där spåren stryker fram. Växjö och Kalmar blev utan, men Hässleholm fick en station, och ett spår förbi staden. Finansminister Magdalena Andersson (S) sitter just och räknar på marsipanen i statskassan för att se om den räcker till ett så ståtligt verk. Märkligt nog är det till skillnad från i skolan när hon summerar som hon får låna. Mycket, mycket pengar.

Dr Trotz

Dr Trotz

Som hon sa när regeringen möttes senast:

– Det här måste vi diskutera när statsministern kommer tillbaka från utlandet.

– Men han är ju hemma, han sitter ju där på kortänden och leder mötet, ja, eller tror sig leda mötet.

– Å fan, det märkte jag inte. Då har jag ett och annat att säga honom efter mötet …

– Nu när det är påsk och allt?

– Nå, jag ska i alla fall klämma till honom med kvasten!

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz