På regionfullmäktige förra veckan ställde Stefan Lamme (M) en fråga till regionrådet Yvonne Augustin (S) om det rödgröna Styret hade planer på att stänga röntgen i Trelleborg nattetid.

Stefan Lamme (M)

Stefan Lamme (M)

– Min förhoppning var att hon skulle tvingas ta ställning mot en stängning. Men ack nej, desto längre vi debatterade ju klarare blev det för mig att man planerar för neddragning i Trelleborg och kanske även andra neddragningar i till exempel Ängelholm, säger Stefan Lamme.

För att i framtiden kunna ge alla medborgare i Skåne en god sjukvård behövs alla sjukhus som finns i dag och inte minst gäller det för de mest sjuka med kroniska sjukdomar. Sjukhus som Trelleborg, Hässleholm och Ängelholm har alla en stor befolkning i sina områden.

I Trelleborg skulle man enligt uppgift spara 300 000 kronor per år om man stänger röntgen nattetid. Detta får i så fall effekten att man måste begränsa verksamheten i Trelleborg, vilket är tvärs emot den strävan som finns att förbättra vården för de sköraste patienterna. Det påverkar också hela sjukvården i Skåne när universitetssjukhuset får ta mot patienter som bättre skulle kunna vårdas på sitt hemsjukhus. Det kan redan konstateras att köerna har ökat sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog över.

– Tala om oförmåga och oärlighet. Hur har det gått med Henrik Fritzons (S) vallöfte om öppen akut dygnet runt i Trelleborg? Jo, numera stänger akuten klockan 20 i stället för klockan 22 och nu verkar det alltså som att också röntgen ska stängas nattetid. Tänk om, Yvonne Augustin, avslutar Stefan Lamme.

Johan Folin