Österlenbanan mellan Ystad och Simrishamn har inte tillräcklig teknisk standard, trafikverket lyckas inte hålla banan i en standard som gör att pågatågen kan gå problemfritt. För att förseningarna inte ska sprida sig planerar Skånetrafiken att sluta köra direkttåg, vilket skulle förlänga pendlingen alla dagar.

Pontus Lindberg (M)

Pontus Lindberg (M) Foto: Peter J Olsson

– Det är olyckligt, säger Pontus Lindberg (M), regionråd i opposition. Kraftiga försämringar är man bara beredd att acceptera om det är för en kort period till exempel medan fel åtgärdas. Det viktiga är nu att Styret i Region Skåne tar itu med problemet.

Österlenbanan har varit en viktig del av succén för regionala tåg. Resandet på den har fördubblats sedan 2006, vilket är bland de största uppgångarna. Denna framgång riskeras nu.

– Vi vet att det finns pengar i gällande plan för mötesspår. Säger Pontus Lindberg (M), regionråd i opposition. Det bästa är kanske att snabbt komma till skott med den uppgraderingen och samtidigt åtgärda problemen på banan. Då blir det en kortare period med ersättningsbussar, ingen permanent försämring.

Peter J Olsson