På morgondagens regionfullmäktige ställer Kristdemokraternas Per Einarsson, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden och vice gruppledare, en fråga till regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S):

Kommer du att göra något för att Folktandvårdens mobila enhet ska komma barn till del även i Örkelljunga, Bjärnum, Tyringe, Smygehamn, Veberöd och Ljungbyhed?

Per Einarsson (KD). Foto: Jens Christian.

Per Einarsson (KD). Foto: Jens Christian.

Folktandvårdsklinikerna i Örkelljunga, Degeberga, Fjälkinge, Bjärnum, Tyringe, Smygehamn, Ljungbyhed, Veberöd och Lönsboda slogs samman med andra kliniker 2012 och försvann från respektive ort. Tanken var att Folktandvårdens mobila enhet besöka och undersöka tänderna hos skolbarn på orterna.

Användningsdata för 2015 visar emellertid att den mobila enheten bara varit i drift nio veckor under året och då bara i Lönsboda, Degeberga, Fjälkinge, Vellinge och Arkelstorp.

Skolbarnen i Örkelljunga, Bjärnum, Tyringe, Smygehamn, Veberöd och Ljungbyhed har alltså inte sökts upp av Folktandvårdens mobila enhet – trots löften om motsatsen. Exemplet med Örkelljunga är kanske särskilt frapperande, då det innebär att skolbarn i den enda kommunen utan folktandvårdsklinik också varit utan besök av den mobila enheten – trots den låg graden av drift.

Gustav Lundblad