På måndag (29/2) ska Barbro Holmberg (S) och Kent Johansson (C) i Indelningskommittén avge lägesrapport till regeringen. Uppdraget är att förändra Sveriges administrativa indelning. Första steget är, märkligt nog, regionerna. 21 län och landsting/regioner ska bli ”väsentligt färre”. Någon karta kommer dock inte att bli officiell förrän den 9 mars, så nu spekuleras det friskt. Det talas om 6-9 storregioner, precis som i Ansvarskommitténs förslag från 2007. För Skånes del är det hetaste ryktet att det kommer att förordas en sammanslagning med Blekinge.

Att processen i regionarbetet är märklig och förutsättningarna fel kommenterar regionråden Carl Johan Sonesson (M) och Pontus Lindberg (M), tillsammans med distriktsordföranden för Moderaterna i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman, och moderater i alla Skånes 33 kommuner i en debattartikel i Dagens Samhälle i dag (26/2). De avslutar: ”Vi 36 moderata toppföreträdare i Skåne är inte emot storregioner i allmänhet – vi tycker definitivt att regionerna kan få större uppgifter. Däremot är vi fullt övertygade om att Skåne både till ytan och invånarantalet är tillräckligt stort.”

Jonas Duveborn