Är du blodgivare? Om du svarar ja – toppen. Då är du en av de 27 000 aktiva blodgivare som finns i Skåne. Tillsammans gav dessa personer nästan 60 000 påsar blod under förra året.

Har du kanske funderat på att bli givare, men inte tagit steget? Då tycker jag du ska besöka din blodcentral eller blodbussen för att se om just du kan ge blod. Blod kan rädda liv eller ge en människa ökad livskvalitet.

Ulrika Heindorff (M)

Ulrika Heindorff (M)

I Skåne finns blodcentralen på nio orter och dessa är Helsingborg, Ängelholm, Hässleholm, Kristianstad, Lund, Malmö, Landskrona, Ystad och Simrishamn. Utöver detta finns två blodbussar som kör till 100 hållplatser runt omkring i hela Skåne där blodcentraler inte finns.

Under förra året hade Blodcentralen i Skåne som mål att 7 000 skåningar skulle bli nya givare. Många valde att börja ge blod men målet nåddes tyvärr inte då knappt 6 000 skåningar valde att bli givare.

Drygt 3 500 slutar att ge blod varje år, den vanligaste orsaken är att man flyttar från Skåne eller att man inte längre kan. Det krävs att fler tar beslutet att börja ge blod.

Av 100 personer i Sverige är endast tre blodgivare. Jag är en av dem. Detta är en allt för liten andel och långt fler skulle kunna ge blod. Så ta beslutet idag, det är alldeles gratis och kan rädda liv!

Ulrika Heindorff (M)
Blodgivare och moderat ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne