Regeringen har fått för sig att snabbt som bara den göra om rikets indelning i län, regioner och landsting. Just nu sitter man och ritar på nya kartor – ett förslag har aviserats till den 9 mars och det börjar bli bråttom.

Till Sydsvenskan säger utredningens sekreterare:

– Vi har gjort en grov kartskiss. Men vi ritar och raderar fortfarande.

Det är ju bara att hoppas att man bor på ett ställe som de inte glömmer att rita in igen när de raderat det. Hur ska det annars gå? Kanske slipper man betala regionskatt? Men får man sjukvård?

Att Värnamo passar bra som regionhuvudstad märks bland annat på att man hade en biograf som hette Metropol. Foto: Monika Kostera, CC BY-SA 2.0

Att Värnamo passar bra som regionhuvudstad märks på att man hade en biograf som hette Metropol. Foto: Monika Kostera, CC BY-SA 2.0

Det låter lite slumpartat med bara två veckor kvar. Sitter statsrådet Ardalan Shekarabi (S) med utredarna Kent Johansson (C) och Barbro Holmberg (S) och spelar poker om hur de nya regionerna ska se ut?

Kanske är man nu nere på kommun- eller sockennivå?

– Jag satsar Vittsjö mot Dänningelanda, kan det heta. Och så bestäms kartan mellan Östra Götaland – Östergötland och Småland, och Skåne.

– Måste verkligen regionerna ha raka gränser, kan man inte tänka sig dem som lite upplösta så där. Om Sävsjö vill höra till Skåne kan det väl få göra det? Även om man blir insprängt i Östra Götaland?

– Nej du, där trampar du allt i enklaven! Klart regionerna ska hänga ihop. Men Gotland kan Skåne få, det ser ju ut ungefär likadant, och har varit danskt och så där.

Ja, och så har vi då Blekinge. Och det är ett problem, förlåt: en utmaning: Ingen vill egentligen ha Blekinge. Men det socialdemokratiska partikansliet räknar och räknar på vad den socialistiska övervikten i Sveriges trädgård kan tänkas behövas mest. Det kan ju göra det troligare med S-styre i antingen Västra Götaland eller Skåne – men vilket ska man satsa på?

– Kan vi inte föra det till Stockholm, undrade partisekreteraren Carin Jämtin (S). Redan Wulfstan på 800-talet skrev att Blekinge lydde under svearna – det måste betyda Sveavägen och Socialdemokraternas partihögkvarter!

Dessutom ska man hinna med att utse regionhuvudstäder, vilket kan bli en lätt grannlaga uppgift. Folk tenderar att vara lite känsliga. I Skåne fick man blanda in statens länsindelning i kompromissen så att Skånes enda landshövding nu sitter i Malmö medan Region Skåne styrs från Kristianstad.

Frågan är då var till exempel huvudorten för en sammanslagen region av Östergötland och Småland ska ligga. Kan man verkligen lägga den i en av de gamla länshuvudorterna? Kanske enklare med en kompromiss: Tranås, Kisa eller Högsby kanske? Eller Vimmerby och kanske sätta namnet Astrid Lindgren-regionen på nyskapelsen?

En lösning är förstås att ta Värnamo – inte för inte lyckades staden snuva Växjö på höghastighetståget – kanske ska de lika hastigt bli huvudstad också. Staden är ett kulturellt centrum, besjunget i den svenska litteraturen: Det var där Per och Kersti fick punktering och bytte ring! Och berömda personer som Annie Lööf stammar därifrån. Tänk också på vilken förbild småföretagarna i Finnveden är för hela landet. Klart man ska lägga regionhuvudstaden där!

Dr Trotz

Dr Trotz

– Men är det inte lite långt till Norrköping?

– Inte längre än från Washington D.C. till Seattle …

Ungefär så här går käbblet just nu i regeringskansliet, när det tjollras om var alla svenskars bopålar ska sorteras in och inte bara i vilket fack statsråden ska bo. Ja, ni märker det rationella och enkla i besluten. Inte? Jo, men jämfört med regeringens nästa ambition: Att slå ihop alla kommuner till större sådana!

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz