Regeringens utredning om hur vinsterna i välfärden ska kunna begränsas, som leds av Malmös tidigare starke man Ilmar Reepalu (S), har snart varit i gång ett år. Under detta år har direktiven ändrats och tidpunkten för slutredovisning flyttats fram till den 2 maj 2017.

– Bara beslutet i sig, att tillsätta utredningen, innebar att en osäkerhet spred sig bland välfärdsföretagen, säger oppositionsledaren Carl Johan Sonesson (M). Detta visar sig bland annat genom en sjunkande investeringsvilja, vilket är olyckligt. Om företagen i välfärden är otrygga med framtiden blir också jobben hos dem otrygga.

– Moderaterna tycker därför att det nu är dags att sätta ljuset på den verklighetsfrånvända bilden av vinster i välfärden, säger regionrådet i opposition, Pontus Lindberg (M). Privata företag är en förutsättning för välfärden och ska inte drivas till skogs av Ilmar Reepalu.

Vid lunchtid måndagen den 15 februari 2016 går Moderaterna i Region Skåne ut på gatorna i centrala Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad för att argumentera för välfärden, för alla patienter – och för alla som bedriver vårdverksamhet i Skåne.

Jonas Duveborn