Ingenting är uppenbarligen så allvarligt som en barnbok. Tintin eller Pippi Långstrump eller Alfons Åberg.

Veckans hetaste debattämne har varken varit brottsligheten eller regeringens nya pålagor på småföretag, utan att några föräldrar i Bunkeflostrand, Malmö, har klagat på att deras barns förskola skrämt sonen genom att visa filmen Odjuret och Alfons Åberg. Förskolan har därför tillfälligt stoppat all filmvisning.

Alfons behöver tröstas, regeringen är ute efter honom. Foto Svenska mässan, (CC BY-ND 2.0)

Alfons behöver tröstas, regeringen är ute efter honom. Foto Svenska mässan, (CC BY-ND 2.0)

 

Filmen handlar om att Alfons, sedan han varit elak mot en lekkamrat, drabbas av ett odjur under sängen; detta försvinner inte förrän han bett om ursäkt och gjort gott, en god sedelärande historia men med lite skrämmande inslag  som tydligen kan vara jobbiga för vissa barn.

Frågan är om det hjälper att sluta visa film. Man behöver inte vara anhängare av den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jung för att inse att ”monstret under sängen” kan vara hårdkodat i vårt omedvetna och något som följer mänskligheten långt före filmens uppkomst.

I själva verket handlar det hela om politik: Det är ytterligare en av den rödgröna minoritetsregeringens försök till återställare. Alla vet ju att Alfons Åberg är en tydlig bild av Fredrik Reinfeldt. Lika som bär är det minsta man kan säga. Klart att de nuvarande makthavarna inte ser med blida ögon på att deras tidigare huvudmotståndare sprids till det uppväxande släktet. Vem vet, förskoleungarna kunde börja svänga sig med vändningar som ”hedra överenskommelser”, ”gå vid folkets sida” eller ”öppna era hjärtan”. Eller till och med bilda ”nya förskolan” och snagga sig – eller anlägga hästsvans.

Undergrävningsförsöken började tidigt. Redan på 90-talet, när den blivande statsministern var en något radikalare MUF-ordförande lyckades man lura förlaget att döpa en av böckerna till Där går Tjuv-Alfons! – en tydlig anspelning på de kommande skattesänkningarna.

Nu är tiden mogen för en ny och genomgripande attack. Kulturminister Alice Bah Kunkhe har kopplat in barnlitteraturrådet efter att i hemlighet bytt ut medlemmarna. Ingenting får stå i vägen. Alfons ska bort!

Vad ska då komma i stället? Jo, det finns en plan, man ska ersätta alliansens Alfons med den vänstervridne Mållgan! Han är en bra representant för vår regering: Osynlig, overksam och inte mycket att ha mer än att skylla på för ännu mer osynliga regeringskolleger.

Ja, och så sitter han ju till och med i regeringen!

Nu ska därför Mållgan bli huvudperson. Genom ett avtal har det bestämts att man dels ska skriva om de tidigare böckerna för att ge Mållgan en centralare position, och dessutom föra in fler av hans regeringstrogna, goda åsikter. Det blir en nyinspelning av den nu omdebatterade filmen där i stället Mållgan ligger i sängen medan odjuret Alfons ligger under den och sänker marginalskatterna.

Därutöver kommer en rad nya böcker att ges ut, alla med Mållgan som huvudperson:

Mest aktuellt blir Mållgan bygger gränskontroller, Mindre störning var ordet, Mållgan och så Här var det stängt, sa Mållgan.

Alltid lika aktuella är Mållgan och skattehöjningen,  Ännu mer skatt med Mållgan och Där går Skattehöjar-Mållgan!

Dr Trotz

Dr Trotz

Lite mer vågade är Mållgan sätter åldersgräns på Internet och Mållgan höjer ungdomsarbetslösheten. Eller Mållgan får lägenhet av Kommunal. Helt väntad är Mållgan förbjuder Alfons pappa röka pipa.

Det kommer att gå som tåget detta och är nog det bästa som kan göras för att Mållgan, Morgan, Stefan och vad de heter ska bli omvalda till regeringen. Och nästa mandatperiod tar man i tu med Pippi-böckerna. Det går ju inte att ha en obotlig individualist med en kappsäck full med guldpengar som hjältinna!

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz