Numera är statsministern tillbaka i tjänst, som jag noterade även förra veckan. Frågan är om det gör någon skillnad.

Och nej, jag talar inte om Anders Ygeman (S), som excellerar i uttalanden om läget i landet. Än ska han utvisa 80000 asylsökande, än ska han skicka beväpnad polis på medborgargarden. Men det är alltså inte han som är statsminister. Inte än i alla fall. Han är inrikesminister, och inte ens departementschef – det är Mållgan, förlåt Morgan Johansson (S). Kanske borde statsrådsberedningen gå ut med ett förtydligande pressmeddelande i ämnet.

Nu är kritiken mot regeringen, för att inte tala om det snabbt fallande stödet, rätt orättvist. Regeringen gör visst saker.

På senaste tiden har man föreslagit både åldersgräns på sociala medier och förbud mot mentolcigaretter. Två kraftfulla förslag för att göra landet bättre. Och kirurgiskt riktat dels mot dem som verkligen är unga och dels mot dem som tror att de är ungdomliga men inte alls är det.

Man kan riktigt höra partistrategerna fundera: Vi har ett bra läge överlag – när vi ligger ner mot 20procent i mätningarna så kan det bara gå uppåt! Väl??! Men bland sistagångsväljarna ligger vi fortfarande över 30, där riskerar vi att falla, så hur ska vi få ner siffrorna där?

Kokain är ju redan förbjudet, klart metol också är farligt! Foto: Alexander Florez (CC BY 2.0)

Kokain är ju redan förbjudet, klart mentol också är farligt! Foto: Alexander Florez (CC BY 2.0)

– Hade vi haft ett försvar kunde vi ha startat ett krig, lär en partitjänsteman ha sagt. Kanske kan vi utveckla konflikten med danskarna dithän? Då brukar regeringarna få stärkt stöd.

– Ja, och då blir det ännu svårare för asylsökande att komma hit, påpekade Ygeman glatt.

En sak har dock satts igång. Man har börjat försöka lösa upp alla knutar i bostadskrisen, kanske också de i den hotande bolånekrisen. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har därför startat vad som kallas samtal. Man kan tänka sig att det är ett förstadium till överläggningar, som i sin tur föregår förhandlingar. Och någonstans där kommer nog nästa riksdagsval.

– Genom handlingskraft, dialog och samarbete är jag övertygad om att vi tillsammans kan bygga Sverige starkare, låter ministern meddela på mobiltelefon från Turkiet. Denna gång är han där för att studera hur man kan bugga mer genom att skala ner säkerhetskrav och andra regleringar.

Statsministern då, jo han har invigt en ny universitetsbyggnad i Kalmar. Där förklarade han hur han såg på Sveriges roll:

Dr Trotz

Dr Trotz

– Sverige kan aldrig konkurrera med att vara billigast, utan det är med våra idéer vi intar en huvudroll i världen, sa Stefan Löfven varpå han reste till Addis Abeba för att närvara vid ett möte med Afrikanska Unionen, AU.

Det är bara att hoppas att de insåg vem som var på besök: En som intar en huvudroll i världen.

 

 

 

 

Dr Trotz:

På Opposition Skåne medverkar de flesta veckor den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz. Både till namn och gärning passar han oss bra, även om den gode doktorn förbehåller sig rätten att slå åt alla håll. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz