Maria Malmer Stenergard 620

Det har väl knappast undgått någon hur Kommunal har levt pampliv för medlemmarnas pengar. Ledningen för Sveriges största fackförening har rest till London för att prova finkrogar och låta sig inspireras inför bygget av en egen nattklubb. Det har varit nattliga bad, svindyra viner och lättklädda damer. De i ledningen som nu tvingas gå löser ut fallskärmar värda miljontals kronor. Allt på medlemmarnas bekostnad.

Föga förvånande dryper nu medlemmarna av. Ofta handlar det om medlemmar med låga löner. Undersköterskor och busschaufförer. Deras disponibla inkomst ökar väsentligen när de slopar medlemsavgiften till facket. Surt förvärvade pengar har varje månad betalats in till facket som har påstått sig företräda dem och stå på deras sida. Det är inte utan att man känner djupa sympatier för undersköterskan som intervjuas av Svenska Dagbladet: ”Det de har gjort mot oss är bedrägeri. Jag vill ha mina pengar tillbaka.”

Klart är att fackförbundet inte har tjänat sina medlemmar. Men jag vet helt ärligt inte vad som är värst: att de har plöjt ner medlemspengarna i förlustaffärer långt utanför deras egen kärnverksamhet eller att de bedriver jobbfientlig propaganda.

Sverige står inför en integrationsutmaning som heter duga. Samtidigt råder stor brist på utbildad personal inom många av välfärdens områden, såsom inom skolan och vården. För nyanlända med långa utbildningar i bagaget är det centralt att vi undviker onödiga och nedbrytande väntetider. Snabb validering och komplettering av tidigare utbildning måste därför prioriteras. Det gynnar alla. För varje människa som står på egna ben byggs Sverige starkare.

Men så tycks inte Kommunal resonera. När två personer med lång läkarutbildning från Eritrea respektive Syrien tog jobb som undersköterskor i Dalarna, då klev facket upp ur bubbelpoolen och röt ifrån. Ska det komma hit läkare och ta jobb från deras medlemmar? Å nej, där går gränsen.

Även nyanlända med kortare utbildning motarbetas av facken. Av deltagarna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag år 2014 hade 40 procent gått i skolan i mindre än nio år. Det är en stor grupp som behöver utbildning men också fler enkla jobb. Det är inte realistiskt att tro att alla som kommer hit, oavsett ålder och utbildningsbakgrund, ska kunna skaffa sig en längre utbildning. Men facken motsätter sig enklare jobb med lägre löner. Facken lobbar stenhårt mot vännerna i regeringen för att få till krav enligt kollektivavtal för dem som vill lägga anbud vid offentlig upphandling. De sätter småföretagare, jobbskapare, i blockad om de saknar kollektivavtal. Oavsett hur arbetsvillkoren ser ut. Facken gör det helt enkelt svårare att driva företag och att skapa jobb.

Integrationen av nyanlända är vår tids största utmaning. Alla måste stå på jobbens sida. När de som borde göra det inte gör det, då finns det anledning att känna oro. Sverige hotas inte av nyanlända som kommer hit och tar ”våra” jobb. Hotet mot den svenska välfärden blir reellt om vi misslyckas med att ge nyanlända jobb. Om vi inte bejakar alla typer av jobb. Det är dags för facken att nyktra till.

Maria Malmer Stenergard (M)
riksdagsledamot för norra och östra Skåne