Statsministern är tillbaka. Och i veckan gjorde han något bra. Eller sa i alla fall något bra. När han talade mot antisemitism på förintelsens minnesdag.

Nästa veckas nyhet kan bli att han också gjorde något bra. Eller i alla fall gjorde något.

Regeringens högkvarter. Foto: Thomas Lidforss, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Regeringens högkvarter. Foto: Thomas Lidforss, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Nu är det väl så att det som statsminister inte är så kul att gå till jobbet, så han kanske skulle velat att julledigheten varade längre än den gjorde. Kanske ända till påska – men det var inte sant, men det var inte sant…

 

Det kan ju inte vara roligt på jobbet just nu. Det enda positiva är att kamraterna i koalitionspartiet håller sig lugna och tysta. Men i övrigt är det mest elände. Utrikesministern får snart inte komma in i några andra länder, finansministern har inga pengar, bostadsministern har inga nya bostäder, försvarsministern har inga kanoner, och alla dessa utbildningsministrar administrerar mest ruiner från förskola till universitet.

Att två procent tycker att regeringen gör ett mycket bra arbete får i det sammanhanget anses tyda på en stor framgång, så många släktingar har inte ministrarna. Eller är det ett mått på vilka som inte följer dagsnyheterna överhuvudtaget.
Och Mikael Damberg har vi inte sett på månader. Han sitter tydligen och trycker på departementet och hoppas att ingen minns att han sitter i regeringen. Det skulle vara dåligt för framtida partiledarval, lär han ha sagt härom veckan.

Men varje dag har nu sin egen plåga för statsministern. Ni vet hur det är, du vaknar på morgonen och upptäcker att din inrikesminister lovar utvisa 80 000 asylsökande. Riktigt hur det ska gå till, framgår inte av artikeln och du har inte hört så mycket om det. Det blir inget morgonkaffe på jobbet, detta måste undersökas. Det är bara att sätta igång:

– Ygeman! Ygeman!! Var är du?

– Här chiefen, sitter och bygger en legomodell av danska gränskontroller..

– Det här med 80 000 avvisningar, funkar det?

– Ja, det är nödvändigt. Och det är bara så många som kan få avslag i år, uppskattningsvis. Till det kommer ett antal tiotusen från tidigare år som fått avslag och inte lämnat landet. Det måste städas upp lite helt enkelt, annars får vi inte plats för nästa års asylsökande…

– Men så drastiskt uttryckt.

Dr Trotz

Dr Trotz

– Ja, vi vill ju att alla ska veta det runt om i världen, nu när Danmark börjat ta folks vigselringar är det inte lätt att verka mer ogästvänlig. Eller avvisande…hö hö…

– Men det här att polisen tvivlar på att det går, och säger att de bara avvisar 400 om året nu?

– Vi klarar det! Vi har gjort det förut! Som du brukar säga. Vi skulle kunna ha en stor idékonferens på Münchenbryggeriet med kungen och ärkebiskopan och förklara att det går att utvisa fler om vi samarbetar – Sverige tillsammans… Sverige skiljer sig tillsammans!

–  Inga fler Münchenkonferenser…mumlade statsministern och började bläddra i en resebroschyr…hmm Söderhavet…tre månader…åka bort….

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz