Det är förstås viktigt att vara fackligt aktiv. Själv är jag med i mitt fack och bidrar med att komma på årsmötet och ställa besvärliga frågor till styrelsen. Det är ett hårt jobb, men någon måste göra det, och därmed har jag haft en hållbar ursäkt att inte ställa upp ens till styrelsesuppleant.

Man måste undvika att hamna i lägen där man blir skyldig lojalitet och gentjänster, eller ens kan misstänkas för detta. För då kan man bli utrikesminister.

Nu visar det ju sig att facket är långt i från så torrt och tråkigt som det kan tyckas. På lokal nivå kan det ju framstå som grått och tråkigt med dessa oftast ideellt arbetande förtroendevalda som lägger både fritid och delar av sin arbetstid på att företräda arbetskamraterna. De skyndar förbi i korridorerna bärande pärmar med löneunderlag och förhandlingsframställningar.

Vissa är uppe i smöret. Foto: Erik Forsberg, Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Vissa är uppe i smöret. Foto: Erik Forsberg,
Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Men så visar det sig att det finns en annan sorts fack också. Ett glamoröst där de som stigit till de högsta nivåerna lever på kursgårdar och smörjer kråset med lyxmat och specialviner när de inte åker på turné för att proväta nya lyxkrogskoncept i London eller andra världsmetropoler! De som hamnat i smöret.

Eller bygger upp ett fastighetsimperium och driver nöjesetablissemang där det är lika naturligt med tusenkronorsviner som med både manliga och kvinnliga strippor – någon effekt har jämställdhetsprogrammen haft!

Men även i detta finns uppenbarligen ett socialt anslag. Man hyr ut prima lägenheter till de olyckliga som behöver en lägenhet. Jag tyckte detta passade precis, er Dr Trotz skulle behöva en möblerad övernattningslägenhet i Stockholm – helst centralt.  Så jag ringde till ett lämpligt fackförbund.

– Hallå, är det facket, ja jag behöver en lägenhet. Ni säger i tidningen att det är svårt att hyra ut i centrala Stockholm, så jag kan så att säga offra mig. Det räcker med en tvåa, helst möblerad, och en bit upp – mest nattro då. Tack!

– Hyr ni inte ut till vem som helst, säger ni? Men det var konstigt? Jag är inte vem som helst, jag är jag. Och ordnad ekonomi har jag, jag kan skicka en kopia av min budget. Den är lika bergfast som budgeten som den rödgröna ledningen i Region Skåne har… haha!

– Om jag är medlem. Jaa, nästan, jag åker kommunalt varje dag, och då tänkte jag att jag skulle bo kommunalt också. Jag kan skriva på ett sådant där icke juridiskt hållbart kontrakt om att lämna tillbaka den när jag inte behöver den. Vad är er medlemsavgift om det behövs?

– Jag måste vara socialdemokrat säger ni? Ja, lite lustigt krav, men varför inte. Brukar alltid titta på första maj-tåget från uteserveringen. Jo, jag kan vara sosse, måste jag rösta också? Nå en lya kan vara värd en sedel …

Dr Trotz

Dr Trotz

– Jaså, väljare duger inte, jag måste ha uppdrag i regeringen eller i facket? Och förra regeringen gills inte? Nähä. Och inte läkarförbundet? Seco då? Inte det heller … Jag var scout när jag var liten …

– Vadå, unga örnar? Nej, vi var vargungar…   OK, det räcker inte.

– Nähej, och vara med på en sådan där burlesk erotisk show, det går inte heller då?  Nej, jag förstår. Eller en låda av ert egna vinmärke? Inte det heller …

Jag lade på och muttrade. Det var det värsta jag hört. Det finns bara en sak jag hatar mer än vänskapskorruption, och det är vänskapskorruption där jag inte tillhör vännerna.

Det fackförbundet kunde behöva en egen Dr Trotz som ställer besvärliga frågor på medlemsmötena.

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz