Äntligen stod statsministern i talarstolen! Och det efter så många veckors mässfall. Många hade undrat över om han verkligen skulle dyka upp till riksdagens första partiledardebatt. Men det gjorde han, och var nästan som förr. Bara politiken ändrade sig som vanligt efter de rådande konjunkturerna.

Men annat var väl inte att vänta, att han skulle uppenbara sig alltså, att lämna ordet till koalitionspartiet ensamma att föra regeringens talan? Nej, tror inte det, där gick gränsen!

8744390552_d760e3ba75_o

– Tror hon fortfarande att ”vice statsminister” betyder att hon tar över när jag är borta? Skvallras det att han småskrattande sagt.

Var statsministern uppehållit sig finns det ett antal teorier om. Den vanliga är förstås att han tröttnat på Stockholm och åkt hem till Norrland och haft trevligt, och därför inte riktigt velat återvända till en politik som går överstyr och opinionssiffror som stadigt viker. I stället kunde han sitta vid stockvedselden med en Norrlands guld och vara sig själv, eller ta en tur på skidorna.

En politisk skämtsida på internet visste att berätta att statsministern försvunnit i samband med kurragömmaleken under regeringens julfest. Och varit så bra på att slinka undan att ingen kunde hitta honom. Utrikesministern tillskrevs kommentaren:

– Vi vet var Stefan befinner sig. På ett ungefär i alla fall. Han är snart tillbaka.

Den satiren var väl inte helt sann den heller, men det visade sig ligga en del i förutsägelsen i alla fall. Men omständigheterna manar fortfarande till spekulationer.

En annan teori var att han tagit lyxsemester med kompisarna i Kommunalarbetarförbundet. Nog fanns det några lyxkrogar han inte besökt, nog fanns det en fackföreningsägd konferensanläggning med egen vinkällare att besöka. Där man efter bastun kunde skämta med varandra så där manligt och fackligt:

– Jaså, ert vinmärke heter Grosshandlarens, vårt i Metall heter minsann Storkapitalisten. Och så skattar man och sjunger tillsammans den glada visan ”Och störst av alla mördare är Jacob Wallenberg…” medan cigarrglöden skimrar i kvällsskymningen.

Dr Trotz

Dr Trotz

Också detta saknar helt varje förankring i verkligheten. Skulle ett fackförbund ha ett eget vinmärke? Nej, förklaringen är ganska enkel:

Statsministern hade bara bestämt sig för att ta en långhelg i Köpenhamn, hygge sig och dra några bajer och röda korvar. Och så glömde han passet! Och därmed kunde han inte komma hem över Öresundsbron. Så han har suttit fast på en danskt hotell i väntan på att få ner sitt pass. Tyvärr hade han först bett skolministern att flyga ner med det. Men denne hade bara mumlat något om att han lovade att fixa det på hundra dagar. Sedan hade han bett bostadsministern, och då händer det förstås inget då heller. Till slut bad han finansministern och då gick det bra – men han fick betala väldigt mycket i straffskatt, som hon uttryckte det.

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz