Det statliga, danska järnvägsbolaget DSB har för avsikt att från den 4 januari 2016 sluta köra Öresundståg från Köpenhamns H till Kastrup för de resenärer som ska till Sverige. Tiominuterstrafiken i rusningstid blir tjugominuterstrafik med inbyggda id- och gränskontroller.

– Den kraftigt försämrade kapaciteten drabbar tusentals resenärer, säger Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne. Något som slår ännu hårdare mot den sammanhållna arbetsmarknadsregion över Sundet som vi så länge har slagits med näbbar och klor för. När kommer Stefan Löfven till Skåne för att lösa den här frågan?

– Riksdagen tog helt enkelt beslutet om att införa transportörsansvar på för lösa boliner, säger regionrådet Pontus Lindberg (M). Lagrådets kritik mot den huvudlöst korta remisstiden gjorde att de viktiga aktörerna inte hördes.

– Det är ett absolut krav att infrastrukturministern snarast inleder samtal med de skånska politikerna och näringslivet. Det borde ha gjorts redan före beslutet, men bättre att det görs än att regeringen bara fortsätter sin politik i blindo, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Jonas Duveborn