Riksdagen har beslutat att tågbolagen från den 4 januari 2016 ska ansvara för och utföra id-kontroller för resande från Danmark till Sverige. Mot denna bakgrund har SJ meddelat att man slutar köra tåg över Öresundsbron, då det tar för lång tid. SJ uppmanar resenärerna att i stället byta till Skånetrafikens tåg.

– Jag förstår inte, säger Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne. Om inte statens järnvägsbolag klarar av att köra tåg under dessa premisser, varför skulle då Skånetrafiken kunna det? Och varför ersätter inte staten Skånetrafiken för alla merkostnader och intäktsförluster som blir konsekvensen av statens ogenomtänkta beslut?

– Nu måste regeringen Löfven agera utifrån Skånes och Sveriges bästa. Den så viktiga integrationen i Öresundsregionen ska värnas, inte fördärvas, avslutar Carl Johan Sonesson.

Jonas Duveborn