Vad som är inne för dagen förändras snabbt. För inte länge sedan var det gränsöverskridande och normbrytning som gällde, nu är det gränskontroller samt ordning och reda som högsta sanning. Eller som ”är okej” efter att ha varit ”inte okej” enligt statsministern.

Er Dr Trotz, som ju är en smula obstinat, förhåller sig som vanligt skeptisk till dagens sanningar – de nya liksom de tidigare.

Och jag ogillar också att kontrolleras. Det är förstås bra om skurkar och terrorister kontrolleras, men jag är ju faktiskt inte något av detta. Räcker det inte alldeles med att behöva ta av sig skorna på flygplatsen?

Men är man gränslös på ett håll måste man kompensera det på ett annat.

Gränsen i Öresund har Skånes politiker länge försökt att göra så betydelselös som möjligt, och arbetet med att eliminera alla de gränshinder som stör betydligt mer än kravet att visa legitimation har varit en viktig del av verksamheten för Öresundskommittén, eller Öresundskomiteen som den kallades på danska. Att det från och med nu gäller att vara påpasslig och gå i ID ändrar inte att Köpenhamn är den största staden i Öresundsregionen, men att därmed regionen är något mer är Rådhusplatsen och Nyhavn. Men komiteen eller kommittén har åstadkommit en hel del.

Att gå lite väl långt. Foto: Jacob Bötter, (CC BY 2.0)

Att gå lite väl långt.
Foto: Jacob Bötter, (CC BY 2.0)

Denna har emellertid nu gått i graven och ersätts av Greater Copenhagen and Skåne committee. Från danska till engelska, någon skånska blir det inte i samarbetet, tydligen. Det mer tv-mässiga samarbetet Bron heter ju både Bron och Broen, men även den får gå under namnen The Bridge respektive The Tunnel när den ska exporteras på världsmarknaden. Så engelska kanske är en fördel. Frågan är om Öresundssamarbetet kommer att kräva lika många offer som tv-serien gjort under sina tre säsonger.

Ja, det är nästan man önskade att andragenerationsinvandraren Karl X Gustav kom tågande med sin här över isen och krävde av regionpolitikerna att få talas vid ”på god svenska”, som han ska ha begärt av sin danske kollega.

 Men som sagt är gränsöverskridande egentligen inte inne just nu, oavsett om det gäller per bro, i färja eller över isar. Och det märks inte minst genom att Malmö och Lund först beslutade sig för att stå utanför samarbetet. Och Höör sen? höll man på att få fråga när den mellanskånska kommunen tvekade – till slut så bestämde den sig dock för att bli en del av Storköpenhamn – och kanske är Sätofta lika gott som Fredriksberg. Och sedan har Lund också ändrat sig.

Men Malmö är alltså lite för sig självt. Vem vet om det även blir gränskontroller? Eller kanske en kraftig tull på att passera gränsen. Malmö har ju länge ogillat att så många bor och betalar kommunalskatt i kommuner som Vellinge, Staffanstorp och Lomma för att sedan jobba i Malmö och gå på teatern på Hipp och festa på Lilla torg. Malmö behöver helt enkelt cash för att klara sin kommunala ekonomi.

Dr Trotz

Dr Trotz

Lund var möjligen mest ute efter att kunna sätta en gräns mot Malmö, på precis samma sätt som Malmö kan känna sig pressat av att gå en match med mycket större Köpenhamn, så kan man ana att Lund inte tycker det är bra att tävla i samma klass som Malmö. Helgen visade ju att inte ens i fråga om våldsamma demonstrationer håller det tidigare så radikala Lund jämna steg med Malmö. Vi får väl se när Lund skaffat sig ett ESS i rockärmen.

En sak är säker: bommar skulle göra sig dåligt på E22 och E6.

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz