Vårdvalet har inte påverkat jämlikheten i sjukvården negativt, visar en ny rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Detta får Carl Johan Sonesson (M), oppositionsledare i Region Skåne, att på regionfullmäktige på tisdag (24/11) fråga regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) om han har ändrat syn på vårdvalet.
– I debatten om vårdvalen har dess positiva effekter på ökad tillgänglighet ofta förminskats just utifrån ett jämlikhetsperspektiv, trots att förutsättningen för införande av valfrihet i vården var att vård alltid ska utgå ifrån patientens behov och förutsättningar. Nu får vi svart på vitt att valfrihet inte leder till ojämlikhet i vården. Just därför finns skäl att gå vidare och införa fler vårdval i Skåne, säger Carl Johan Sonesson.
Rapporten utgår från tre huvudsakliga frågeställningar:
- Hur har fördelningen av antalet vårdkontakter i primärvården på olika socioekonomiska grupper utvecklats före och efter vårdvalsreformen (besöksmönster)?
- Hur har fördelningen av antalet individer med minst en kontakt med primärvården per år utvecklats mellan olika socioekonomiska grupper före och efter vårdvalsreformen (kontaktmönster)?
- Finns det skillnader mellan privat och offentlig verksamhet när det gäller vilka socioekonomiska grupper som använder vården?
– En tydlig slutsats i rapporten är att patienter med låg utbildning och låg inkomst använder primärvården mer än andra grupper, både före och efter vårdvalets införande, säger Carl Johan Sonesson.
Jonas Duveborn