– Socialdemokraternas hantering av akutmottagningen på Trelleborgs lasarett måste vara symtom på det som brukar kallas för valfeber, säger Ulf Bingsgård (M), 2:e vice ordförande i demokratiberedningen i Region Skåne.  I det här fallet är den både akut och kronisk.

Stängningen av akutmottagningen i Trelleborg mellan kl 22:00 och 08:00 var en stor lokal fråga i valrörelsen 2014. Troligen avgjorde den till och med valet. Mest högljudda var Socialdemokraterna, som krävde dygnetruntöppet.

”Vi socialdemokrater har hela tiden varit mycket kritiska till stängningen av akutmottagningen nattetid. Vinner vi valet kommer vi att öppna akutintaget för ambulanser dygnet runt igen”, skrev regionstyrelsens nuvarande ordförande Henrik Fritzon (S) i Trelleborgs Allehanda dagen före valet.

Efter valet minskade det nya S- och MP-styret i Region Skåne i stället öppettiden med två timmar, till kl 20. Trots detta sa Henrik Fritzon på regionfullmäktige den 24 februari 2015: ”Vi har fortfarande för avsikt att genomföra detta vallöfte.” Detaljerna kring de planerade förändringarna vid Trelleborgs lasarett skulle, enligt ett pressmeddelande, ”presenteras inom kort”.

Ulf Bingsgård (M)

Ulf Bingsgård (M)

– Inte mycket hände dock. Så i somras demonstrerade 400 personer i Trelleborg för att ”rädda lasarettet”. Till och med kommunstyrelsens ordförande, Torbjörn Karlsson (S), var med och bildade mänsklig kedja runt lasarettet – mot regionstyrelsens ordförande, får man förmoda.

Redan i januari hävdade sjukvårdsnämnd Sunds ordförande Yvonne Augustin (S) att beslutet om att minska öppethållningstiden på Trelleborgs lasarett berodde på att S och MP inte hade fått igenom någon skattehöjning.

– Sanningen är den att S och MP i Region Skåne aldrig yrkade på någon skattehöjning för 2015 – och nu inte heller har gjort det för 2016, fortsätter Ulf Bingsgård. Jag tänker därför fråga Henrik Fritzon på regionfullmäktige den 24 november hur det går med den utlovade utredningen.

Jonas Duveborn