Ett av våra riksdagspartier, låt oss kalla dem för Sverigedemokraterna (SD) så att ingen känner sig påhoppad, har övergått till att bli en utomparlamentarisk kampgrupp. Det trycks upp flygblad. Väl avlönade ledamöter på alla politiska nivåer tar sig en semestertripp söderut. Deras vice talman tar ledigt från klubban och byter tillfälligt titel till talisman, eller möjligen taliban. Tillhygget blir ett annat också.

Den stora innovationen är nämligen att bedriva kampanj inte i det egna landet, och inte för väljare med rösträtt i Sverige – utan möjligen för att avskräcka potentiella väljare från att vilja bli röstberättigade, eller ens att för ett tag bosätta sig i Sverige.

Visst är burkar tillåtna - även utländska. Foto: Jeremy Eades. Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Visst är burkar tillåtna – även utländska.
Foto: Jeremy Eades. Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Förmodligen är det ett tecken på att Sverigedemokraternas partiledning är lika frågande som alla andra över vad det egentligen är som får folk att stödja partiet. Vad ser de hos oss? frågar de säkert. Och då vågar man kanske inte säga något som kan störa. Bättre att kampanja långt borta. Det är ju många som flyr till grekiska öar nu, så varför inte en och annan SD-politiker? Bättre klimat är det ju också.

Därmed placerar sig SD faktiskt bland de mest kulturradikala i landet. Det som är mest inne är ju att gå över gränsen, bryta normer.  Inte minst gäller detta för komikerna i P1 och P3. För att inte tala om fejan, twitter och kvitter. Därför passar också er Dr Trotz på att följa efter. När ett parti först tar steget till utomparlamentarism och sedan till något sorts konstprojekt är det förstås intresseväckande. Nästa steg kan mycket väl bli att graffitimåla en spårvagn med blåsippor.

Annars har det varit tvärtom: SD har alltid hävdat att de gillar traditioner. Att de sedan har haft lite svårt för att svara på vilka traditioner de gillar bäst – och som alla andra också måste gilla bäst – är en helt annan sak. Oftast har det bara varit viktigt att just den där lilla traditionen fanns när Jimmy var liten. Slå rundpall. Tugga bugg. Flå buse. Discodansa. Och annat som man gjorde på det glada 1980-talet.

En annan modernistisk sak de anammat är att det inte är så noga med att budskapen stämmer.

Ta bara påståendet om burkar. ”Att bära burkar kommer att bli förbjudet i vårt land”, skriver SD i den antireklam de sprider för att skrämma alla från att resa hit.

Jag vet med bestämdhet att burkar är tillåtna här. Panten kanske inte tilltalar så många i dag som för trettio år sedan, men dryck innehåller de. Den som påstår något annat borde varken få pengar, jobb eller bostäder.

Jimmy är dock övertygad: ”Burkar kommer visst att förbjudas här”, sa han i SVT:s Aktuellt i veckan.

”Men ni skriver ju det som att de verkligen kommer att förbjudas, trots att det är högst osäkert”, sa programledaren. ”Varför ta till lögner?”

”Men det är ingen lögn”, kontrade Jimmy så där blekingskt släpigt som han är känd för. ”För när vi tar makten kommer burkar att förbjudas.”

”Så ni menar att allt som ni vill kommer att bli lag”, försökte programledaren igen. ”Det är ju inte det ni skriver. Ni skriver att burkar kommer att förbjudas.”

Dr Trotz

Dr Trotz

”Ja, men det kommer de ju. När vi får bestämma”, sa Jimmy.

Det här lilla tankeutbytet på bästa sändningstid måste vara höjden av kreativ politik. Så mycket bättre skulle nog inte ens Niklas Strömstedt kunna göra det.

 

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz