Statsministern harklade sig. Han såg ut över Rosenbads pressrum Bella Venezia och tänkte att det var så här de såg, de politiska reportrarna. Det var ett tag sedan han hållit presskonferens. Han såg ner i sina papper och sa sedan.

– Välkomna hit allesammans, jag ska nu som statsminister tala klarspråk.

Genast blev det rörelse bland reportrarna och fotograferna. Flera kollade att deras bandspelare var på, filmarna zoomade in, någon telefonerade redaktionen för förstärkning, längst fram hörde han Niklas Svensson väsa i telefonen:

– Lägg ut! Lägg ut!

Statsministern höjde handen för att lugna journalisterna.

– Stopp och belägg, det är inte nyheten. Vi talar väl alltid klarspråk, tillade han lite skämtsamt, men insåg snabbt att ingen såg det roliga.

Rörigt i Rosenbad. Foto: Anders Mohlin, Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

Rörigt i Rosenbad.
Foto: Anders Mohlin, Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

– Jag avser att nu ge några ingångsvärden och berätta varför medierna, det vill säga ni, måste ta ert ansvar och inte längre svartmåla regeringens framgångsrika arbete …

– Svartmåla? Lät det i kör från journalisterna …

– Ett exempel: Här går ni ut med braskande rubriker om att det bara skulle ha blivit ett enda traineejobb i offentlig sektor av de 32000 vi lovade i valrörelsen. Det är otillständigt att ljuga så.

– Hur många är det då?

– Det är tjugofyra stycken, ni rapporterar bara om fyra procent av våra framgångar! Vi har klarat av nästan en promille av målsättningen! Hade regeringen varit ett rattfyllo hade brottet varit grovt!

Nu var dags att gå över till huvudfrågan, nämligen tillströmningen av asylsökande. Statsministern suckade lite, han hade bara sällskap av en minister. Nämligen ansvariga statsrådet Morgan. Det är lite som att ha med sig Mållgan, brukade han säga, bara det att Morgan inte var på låtsas – tyvärr, tillade han ibland, denna var en sådan.

Egentligen hade han tänkt sig att flankeras av några kvinnliga statsråd, men alla var upptagna av ”tjejfrukost” och att ta selfies och skicka ut av ”bästa, smartaste tjejgänget” – sedan skulle de hänga i rökrutan, diskutera killar och dissa andra kvinnliga politiker.

–Nu går vi över till asylsituationen. Som ni alla minns hade vi en konferens för ett par veckor sedan där vi konstaterade att vi gjort detta förut, och att vi klarar det. Sedan dess har vi slutit en bred överenskommelse – vilket vi också gjort förut – i riksdagen och därmed ännu mer klarar det. Jag ger nu ordet till migrationsministern som ska ge de närmare detaljerna.

– Jag säger: hjälp! Sa denne.

– Vad sa du?

– Hjälp, det går inte, vi klarar det inte. Sverige är fullsatt. kan inte alla bara försvinna och gå någon annanstans. Vi klarar det inte. Svetten pärlade på migrationsministerns panna.

– Ja, det är alltså en besvärlig situation, slätade statsministern över. Vi har bett EU om hjälp.  Men vi vidtar också skarpa åtgärder, eller hur Morgan?

Dr Trotz

Dr Trotz

Migrationsministern verkade hämta sig något. Han rättade till slipsen och fortsatte.

– Jag har på grund av den akuta krisen, där vi lever bildligt talat ur hand i mun och varje natt har svårt att hitta sängplatser, beslutat att tillsätta en utredning. Den ska arbeta skyndsamt och presentera ett resultat vid utgången av 2017, och sedan kan vi nog dra igenom nödvändig lagstiftning på bara ett och ett halvt år …

– Men hur klarar ni nästa natt? Frågade Sydsvenskans reporter.

– Ja, det vet jag inte, här kan vi logera några.

Statsministern hade vid det laget valt att lämna presskoferensen.

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz