Kulturminister Alice Bah Kunke var den stora bomben när Stefan Löfven presenterade sin budget. Först att hon var miljöpartist, sedan att Miljöpartiet hade något som helst intresse för kultur.

I den gamla motsättningen natur och kultur står förstås MP odelat på naturens sida.

Att det sedan finns en del enskilda miljöpartister som sysslar med kulturpolitik, ibland mycket skickligt, ibland mindre, det är en helt annan historia. Riktigt vad de tycker om att MP när det väl fick kulturministerposten besatte den med en kändis, som är känd för det mesta, utom möjligen för att vara miljöpartist, vet vi inte riktigt.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Europaportalen.se, CC 2.0

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Europaportalen.se, CC 2.0

Det kanske faktiskt kan visa sig vara bra, med tanke på vad som hände när några av partiets kulturpolitiker fick i uppdrag att ta fram en ny kulturpolitik – ja, de fick hjälp av några kändisar den här gången också: Till exempel Behrang Miri, som är mest känd för att ha förespråkat utrensning av Tintin från ungdomsbiblioteket i Kulturhuset i Stockholm.

Dessa verkar annars ha tagit intryck av 1700-talsskaldens Thomas Thorilds berömda ord om ”att tänka fritt är stort”, men framförallt ”att tänka rätt är större”. Kulturen ska enligt dem verka för det rätta, ja kanske till och med det som regeringen bestämmer.

Kulturinstitutionernas folk ska skickas på omskolningsläger för att bli rättänkande, och institutionerna hotas med ekonomiska sanktioner om de inte lever upp till den rätta mångfaldstanken. Mångfaldsmålen ska ”kvantifieras” det slut med statliga anslag, ja de kan till och med förlora rätten att verka.

För Tintin finns det förstås ingen plats.

Som sig bör så tänker man sig beskatta allt man inte förbjuder, och en bredbandsskatt föreslås därför.

Det kanske inte är så konstigt att kulturministern inte kommenterat tokerierna nämnvärt, hon förstår väl precis som vi ingenting.

Bredbandsskatten har Miljöpartiet dementerat så gott det går, eller åtminstone sagt att inga beslut är tagna. Vilket känns så där lagom lugnande.

I veckan bröt hon dock tystnaden:

– Jag blir besviken när människor runt mig och i partiet uttrycker sig på ett oacceptabelt sätt, sade hon till TT. Och det får väl ses som ord och inga visor!

Vid närmare granskande visade det sig att det inte inte handlade om den kulturpolitiska arbetsgruppen, utan om hennes egen pressekreterare. Denne hade på twitter liknat fotbollslaget IFK Göteborg vid det gamla nazistiska nätverket Vitt ariskt motstånd VAM. Skälet var att de hade fräckheten att slå AIK och därmed göra det otroligt att detta lag tog SM-guld.

Det känns som ett något obefogat påhopp, vad är då nästa steg? Att likna Göteborg vid Tintin?

Annars så får man säga att Allsvenskan andas betydligt mer kultur än MP:s kulturpolitiska idéprogram. Eller man kanske helt enkelt ska se arbetsgruppen som kulturpolitiska bengalbrännare: De höjer temperaturen och bidrar därmed till stämningen, även om ingen vill ha dem bredvid sig på läktaren.

Så har också Miljöpartiets försvar formulerats, de menar att en fri debatt utvecklar. Lite märkligt då att det kan poppa förslag om att sätta museipersonalen på omskolningsläger. Anställda på kulturinstitutioner brukar annars inte tillhöra de mest politiskt reaktionära grupperna i landet.

Omskolningen ska dessutom utföras av arbetsgruppens kompisar och förmodligen vara välfinansierad med skattemedel: således ska ”organisationer som företräder underrepresenterade grupper genomföra en folkbildningsinsats i intersektionalitet och postkoloniala teorier för alla styrelser och all personal inom kulturinstitutionerna”.

Dr Trotz

Dr Trotz

Om det inte finns jobb nog som omskolare så ska alla som så vill kunna få statlig konstnärslön som kulturskapare. Möjligen är det bara ett lite finare ord för socialbidrag – ungefär som nu då. Men tyder ändå på att det finns en outtömlig statlig skattkista att ta pengar från.

Det lär bli en hög bredbandsskatt med tiden. Mycket hög.

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz