Niels Paarup Petersen 620 border

”Det är ändå bara kaffepengar”. Jag vet inte hur många gångar jag har hört den meningen under de snart sex år som jag har verkat inom Region Skåne, som anställd eller politiker. Och jag är så trött på den!

För vad betyder ”bara kaffepengar” egentligen? Det betyder att det, enligt de som pratar om dessa ”kaffepengar”, inte gör någonting om de tar ett dåligt beslut eller lägger pengar på onödiga utgifter. Det är ändå småpengar, resoneras det.

Men det är inte småpengar. Ibland är det några 10 000-tals kronor det pratas om. Ibland är det miljontals kronor. Men eftersom beloppen beskrivs som ”kaffepengar” anses pengarna tydligen inte vara viktiga. Men det är de. De är jätteviktiga!

För lite mer än 10 000 kronor kan vården utföra en gråstarrsoperation. För en miljon kan vården utföra 250 strålbehandlingar mot cancer. Eller införa en ny digital lösning för monitorering av kroniker. Hur kan det inte vara viktigt? Förstår inte folk inom Region Skåne vilken skillnad det gör att en människa kan få en behandling?

Men det stora problemet är inte den enskilda gång det förloras tusenlappar för att ingen har brytt sig tillräckligt om att vara varsam med skattebetalarnas pengar, även om det är illa nog.

Det stora problemet är att jag personligen helt säkert bara har sett toppen av isberget. Eller, ja, sannolikt bara istärningen på toppen av isberget.

Jag är helt övertygad om att alla ”kaffepengarna” inom Region Skåne tillsammans blir hundratals miljoner kronor.

För trots att jag har varit på många, alldeles för många, möten inom Region Skåne har jag inte varit på en bråkdel av de många möten som varje dag sker inom denna kolossala organisation med en omsättning på 33 miljarder kronor. Och varför skulle just de möten jag varit på vara så annorlunda än alla de andra mötena i Region Skåne?

Det finns så många möten där det saknats pengar till viktiga insatser. Men där det ändå har stått någon som velat satsa pengar på någonting utan att riktigt analysera om satsningen behövs. Och som svarat på frågan om satsningen verkligen är värd pengarna med orden ”det är bara kaffepengar”.

Låt det vara slut nu med ”kaffepengar”. För så här enkelt är det: Vet du inte om en satsning är nödvändig, ja då finns det bättre saker inom Region Skåne att lägga pengarna på.

Niels Paarup-Petersen (C)
regionfullmäktigeledamot