Adam Davidsson 620

I helgen besökte jag, liksom många andra, bokmässan i Göteborg. Mot betalning lät jag mig trängas på en begränsad yta med väldiga mängder människor. Bland de otaliga montrarna trängdes vi, medan föreläsningar, intervjuer, panelsamtal och mycket mer pågick runtomkring oss. Mitt bland allt fanns det också ett och annat ställe som sålde mat.

Efter att ha lyssnat till en intressant intervju med Katarina Tracz i Timbros monter sökte jag mig till en av dessa matmontrar. Väl där reagerade jag på en sak. Det kanske har att göra med att jag är en enkel bondpojk från den blekingska landsbygden, men jag tyckte att priserna var ohyggligt höga. En korv för över 40 kr. En flaska mineralvatten för 30 kr. Hutlösa priser, i alla fall i min värld.

Då slog det mig, jag befann mig på en reglerad och instängd marknad. Arrangören kunde bestämma vilka som fick och inte fick stå där inne, och eftersom det bara fanns ett enda korvstånd så kunde de ta hur mycket pengar de ville utan att oroa sig. De kunde bete sig hursomhelst mot kunderna (de var dock mycket trevliga!), det fanns inget tryck på att hålla viss kvalitet; allt detta på grund av monopolställningen.

På ett enkelt sätt blev en större problematik synlig. Hade det funnits fler korvstånd hade man tvingats tänka på priser, kundbemötande, kvalitet och tillgänglighet på ett helt annat sätt. Det hade funnits incitament för att göra det bästa möjliga för mig som mässbesökare. Denna fina mekanism som uppstår på en fri marknad.

Om man tittar på Sveriges Kommuner och Landstings nationella patientundersökning, som OmVård.se gjort i en rapport, så kan man se att sju av de tio mest uppskattade vårdcentralerna drivs i privat regi. Inte särskilt konstigt då privata vårdcentraler måste anstränga sig extra för att kunna vara bättre än de offentliga.

Dessa sju hade dock inte funnits i ett annat Sverige, ett Sverige utan frihet och valfrihet. Inte heller är det säkert att de tre offentliga hållit den höga kvalitet de håller i dag, om de inte haft en utmanare om att vara bäst för patienterna. Mitt bland korvar och böcker slog det mig hur viktigt det faktiskt är att det offentliga inte har ett monopol.

Förutom det moraliska i att man dels självklart ska ha rätt att välja vårdcentral, dels att man självklart inte stoppar duktiga vårdanställda från att starta och driva en egen vårdcentral, så är det här med en fri marknad och konkurrens en fantastisk sak på grund av incitamenten det skapar. Jag kan välja vilken vårdcentral jag vill och tack vare konkurrensen måste de också anstränga sig för min skull.

Det hela slutade med att jag köpte en enkel ostfralla. 30 kr kostade den. Nästa års bokmässa kanske vi kan tillåta lite konkurrens till den där matmontern? Det skulle garanterat ge ett bättre utbud, bättre priser och nöjdare bondpojkar från Blekinge.

Adam Davidsson (KD)
ordförande, KDU Skåne