Politiken går just nu i pengarnas tecken, Statsbudgeten har just presenterats: Den nådiga luntan, som den brukar kallas.

Nåd syftar då på att regeringen styrde i kungens namn. Men det var längesedan, dagens minoritetsregering regerar i kraft av att den är accepterad av riksdagen. Kanske skulle budgeten byta namn till den DÖdliga luntan?

Pengar 001

Kungen själv, eller i alla fall slottets vaktstyrka har i veckan visat sig mer intresserad av affärstidningar än av statsbudgeten. Det kan bero på att Kungliga hov- och slottsstaten får en ovanligt stor höjning i statsbudgeten: Upp tio miljoner till 135. Men det handlar tydligen mest om förstärkt säkerhet, och det verkar klokt. Livet som kung är ju inte bara en dans på rosor, det är bekymmer för alla stora slott också.

Man får ihop en hel del pengar när skatterna höjs med 40-50 miljarder bara till nästa år. Ytligt sett i alla fall, det finns den så kallade Lafferkurvan som visar att höjda skatter ibland ger lägre skatteintäkter – nationalekonomins motsvarighet till ordspråket om den som gapar över mycket…

Kanske kunde statsbudgeten byta namn till nödiga luntan, för onödig är den ju rakt inte?

Politik handlar om pengar. Skatter och anslag, men också om partifinansiering. Just nu samlas det som brukar kallas världens rikaste parti, Centern, i Falun för att hålla partistämma. Partiet fick ju in mycket pengar genom att sälja sina tidningar i precis rätt läge. Så partiledaren Annie Lööf har kunnat ta föräldraledigt i godan ro.

Det är inte alltid så skoj att behöva ta hand om hjälplösa varelser som behöver service med allting, som kinkar, bråkar, skriker, spiller mat och dryck och ibland spyr på mattan. Någon måste göra det, men vem vill egentligen det? Nej, då är det roligare med spädbarn!

Men Centern är alltså politikens Joakim von Anka. Kanske är det därför passande med Falun, där så mycket värdefull kopparmalm togs upp och finansierade det svenska stormaktsväldet. Annars passar många tidningar på att vitsa till det en smula, några övervägda förslag är: ”Falu grönfärg”. ”Centern på Falun-gong!”, ”Mas-sivt stöd för Lööf” eller ”Gruvlig revansch för C”.

De närmaste veckorna följer nu i rask följd de övriga allianspartiernas olika kongresser. Kristdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet. Gemensamt för dessa är att de säkert inte är lika benägna att höja skatten som regeringen – Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Det ger förstås vissa begränsningar för vad man vill göra när man inte har obegränsade möjligheter att höja skatten – men man kan ändå vara glad för varje krona man låtit medborgarna behålla i sin hushållsbudget. Skattehöjningar innebär ju att man lämpar över budgeteringsproblemet på vanligt folk.

Dr Trotz

Dr Trotz

Med statens budget i offentligheten är det dags för Region Skåne att sätta sin budget. Årets budget har ju av den styrande minoriteten i bästa fall betraktats som en grov skiss och utgångspunkt. Signalerna är att man tänkt om lite nu, kanske för att pengarna tagit slut. Så nog blir det en tuff dragkamp om skattehöjning eller ej även i höst.

Och en fin överraskning för skattebetalarna att drabbas av skattehöjningar i staten, i regionen, och dessutom i många kommuner. Det blir en tredubbel lavett som heter duga!

Den gamla barnboksserien Min skattkammare är därför numera nedskuren från tio delar till fyra, resten har levererats direkt till Magdalenas lador.

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz