Birgitta Södertun (KD).

Birgitta Södertun (KD), gruppledare.

I många år har Kristdemokraterna i Region Skåne arbetat för att kunna erbjuda en mer värdig vård till reumatiker. I vintras tog Regionstyrelsen slutligen beslut om att Region Skåne ska utöka uppdraget för medicinsk fotvård till patienter med svåra fotproblem.

Och i och med onsdagens beslut i regionens upphandlingsstrategiutskott kan nu den här typen av verksamhet handlas upp och bli verkstad. 92 olika vårdgivare runtom i Skåne kommer att ge medicinsk fotvård åt bland annat reumatiker och diabetespatienter från och med den 1 januari 2016.

– Det här kommer att förbättra tillvaron för många skåningar som lider av bland annat reumatism. Jag och Kristdemokraterna välkomnar beslutet, säger Kristdemokraternas gruppledare Birgitta Södertun.

Södertun välkomnar även förra veckans beslut i beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård om att garantera unga vuxna akutpsykiatrin en fast vårdkontakt – en åtgärd som förhoppningsvis kan göra fler unga räddas från att försöka begå självmord.

– Det är ett kristdemokratiskt vallöfte som nu infrias, så jag är självklart väldigt nöjd. Den fasta kontakten innebär en förändring till det bättre för unga människor i en mycket svår och utsatt situation, säger Södertun.

Gustav Lundblad