Region Skånes ekonomi har fått vila lite i texterna över sommaren, sommaren ska ju ägnas åt positivt tänkande och återhämtning. Men nu går det inte längre.

De som ansvarar för det hela har förhoppningsvis ägnat sig åt tänkande i någon form, några spår av någon annan verkstad är det svårt att finna. Inte har de väl bara slumrat under korkeken?

Mörka moln över Skåne. FOTO: PETER J OLSSON

Mörka moln över Skåne. FOTO: PETER J OLSSON

Tillbaka vid ekonomidataskärmarna finner man att utgifterna fortsatt att öka i rekordfart. Man är många fler anställda, och gör av med mer på allt annat också – men ger mindre sjukvård än så. Ja, ni har läst om det i andra mer faktainriktade artiklar.

Er ödmjuke Dr Trotz är som vanligt mer intresserad av det som händer i verkligheten, snarare än det som synes ske. Och jag tror att det behövs en lite mer positiv inriktning, så tänkte jag i alla fall när jag gick förbi en storgråtande ekonomiavdelning, rundade den allt längre kön till vårdcentralen på hörnet och tog mig in i själva bankhallen – förlåt regionens foajé.

Ska skatten vara oförändrad som Henrik Fritzon (S)  säger.

Ska skatten vara oförändrad som Henrik Fritzon (S) säger.

Det är ju lätt att hämta styrka i folklig visdom som pekar på att tingens ordning skiftar då och då, var sak har sin tid, som det heter i Bibeln. Och för Region Skåne finns det många talesätt som man kan begrunda i ansträngda tider som dessa. Några av dessa är:

  • Än så går det ner, heter det, men sen går det ännu mer ner.
  • Efter regn kommer hagelskurar och tromber.
  • När det är som mörkast, då sänker sig skymningen.
  • Kommer tid, kommer att vi inte har råd, står det ofta på en virkad tavla över ekonomidirektörens skrivbord.

Tänker man på det sättet så känns allt mycket lättare. Vi bara trodde att vi var på botten, när det i själva verket kan bli mycket sämre än så här! Om bara viljan och kraften finns!

Eller ska skatten upp, som Anna-Lena Hogerud (S) säger?

Eller ska skatten upp, som Anna-Lena Hogerud (S) säger?

Man måste ju faktiskt konstatera att det kräver en hel del skicklighet att på bara ett halvår utradera ett ekonomiskt överskott och låta resultatet försvinna ner i källaren.

Och det räcker inte med det, man måste också ha en förmåga att ge ständigt motstridiga signaler om hur regionens organisation ska förhålla sig till ekonomin. Ena dagen ska budgetöverdragen mötas med reformstopp och tuffa sparprogram, nästa är det ingen jätteko på isen, möjligen en liten Bregottkalv.

Dr Trotz

Dr Trotz

Ena dagen vill regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) att nästa år ska klaras utan skattehöjning, två dagar senare säger främsta sjukvårdspolitikern Anna-Lena Hogerud (S) att skatten måste upp med kanske 1,3 miljarder. Ska man få ordentlig fart utåt gäller det nämligen att ständigt förvirra dem som sysslar med den vanliga verksamheten och fattar dagliga beslut om hur pengarna hanteras.

 

 

 

 

 

Dr Trotz:

Efter bara två månader inträdde Opposition Skåne i trotsåldern, vi knöt då den alltid lite motvalls skribenten Dr Trotz till oss. Vi insåg från början att det var en match made in heaven, eller i alla fall i Kristianstad. Vår sida handlar ju om opposition i Region Skåne, och Dr Trotz är till sin natur både oppositionell och trotsig. Och passar därför bra att kommentera det som tilldrar sig i regionen. En varning: All likhet med verkliga förhållanden är en ren slump. På Twitter heter han @Dr_Trotz